Generaal: UNIFIL over jaar pas op volle sterkte

Het kan nog zeker een jaar duren voordat de VN-vredesmacht voor Zuid-Libanon op de volle sterkte van 15.000 manschappen is. Dat heeft Alain Pellegrini, de Franse generaal-majoor die de leiding heeft over de UNIFIL-missie, gisteren gezegd tegen Le Monde.

De VN-veiligheidsraad nam vrijdagnacht een resolutie aan waarin het opriep tot de versterking van UNIFIL tot 15.000 man. Het is de bedoeling dat een versterkt UNIFIL samen met het Libanese leger de controle overneemt zodra het Israëlische leger uit Zuid-Libanon vertrekt.

Pellegrini noemt het huidige staakt-het-vuren „zeer fragiel”. „Één schermutseling tussen een Israëlische soldaat en een Hezbollah-strijder of een raket die afgaat; er is maar weinig nodig en het gaat weer door.”

Ondertussen is het Israëlische leger begonnen met zijn terugtrekking. Dorpen als Marjayoun en het platgebombardeerde Bint Jbail zijn ontruimd. De legerleiding wil dat volgende week alle eenheden uit Libanon zijn teruggetrokken.

Het leger is ook begonnen met de snelle demobilisatie van de 30.000 reservisten. Tachtig procent zal voor het weekeinde thuis zijn. De reservisten in Libanon worden gedeeltelijk vervangen door dienstplichtigen die een zone van vier tot zes kilometer zullen bewaken tot het Libanese leger en UNIFIL zijn aangekomen.

De bevelhebber van het Noordelijk Commando, generaal-majoor Udi Adam, is maandag overleg begonnen met Pellegrini. Eenheden van het Libanese leger worden binnen 48 uur naar het zuiden gedirigeerd.

In het Israëlische parlement zei premier Olmert dat de Libanese shi’itische beweging Hezbollah niet langer over capaciteit beschikt om „de zwakheid van Libanon uit te buiten”. Volgens Olmert is „de strategische balans in de regio gewijzigd in het nadeel van Hezbollah.”

Hij zei dat het arsenaal van Hezbollah grotendeels is vernietigd, de leiders gedemoraliseerd zijn en dat topleider Nasrallah een doelwit blijft. „Wij vergeven niet”, aldus Olmert, die werd uitgejouwd omdat de twee ontvoerde soldaten nog altijd in handen zijn van Hezbollah en de beweging niet is ‘gebroken’. Hij erkende dat er tijdens de oorlogsvoering „tekortkomingen” aan het daglicht waren gekomen.

Lees het interview met Alain Pellegrini via: nrc.nl/wereld