Fotosessie met legende

Eerder dit jaar verscheen een sportfotoboek met een bijzonder portret van Faas Wilkes, zoals die op deze pagina is afgedrukt bij de necrologie. Astrid Roos, een van de bedenksters van het project, over de fotosessie met de voetballegende.

„De fotograaf wilde zo dicht mogelijk bij de mens achter de sporter blijven. Vandaar dat de geportretteerden alleen met een hemd aan zijn gefotografeerd. En met andere sporters erbij, omdat sporters elkaar ook inspireren”, zegt ‘evenementenontwerpster’ Astrid Roos over de sessie op 24 september vorig jaar van John Vane, een van de vijftien fotografen die in totaal 150 sporters portretteerden die in Rotterdam geboren zijn of daar wonen. De sessie had plaats in een studio in Ommoord.

Roos: „Meneer Wilkes arriveerde als eerste. Enkele van de andere sporters waren onder de indruk van het feit dat ze in het gezelschap van een legende verkeerden. Vooral Erik Wolsink (korfballer, red.) en Mark Koevermans (tennisser, red.). Want die waren allebei liever voetballer geworden, zeker Mark. Ze vonden het hartstikke mooi dat ze daar met meneer Wilkes zaten – hadden veel ontzag voor hem. Het bijzondere was dat hij ondanks zijn hoge leeftijd nog een soort natuurlijke grootheid had. Het was een lieve, vriendelijke en humorvolle man. Toen ik hem naar een voetbalgebeurtenis van vroeger vroeg, zei hij, ‘ach meissie, dat weet ik toch allemaal niet meer?’

„We hebben lang getwijfeld of we zijn foto op de cover zouden zetten. We hebben het uiteindelijk niet gedaan omdat het een fotoserie was, en je op diezelfde foto Charmie Sobers (taekwondo-ka, red.) ziet staan. Mensen hadden dan kunnen denken dat het een sportboek was in plaats van een fotoboek.

„Het is gewoon een sterk portret. Meneer Wilkes was er zelf ook tevreden over. Dat zegt-ie op het filmpje dat over de opening is gemaakt. Ook zijn vrouw was er gelukkig mee. Bij de opening van de fototentoonstelling, in mei van dit jaar, werd hij door burgemeester Opstelten apart genoemd. De foto van meneer Wilkes hangt nog steeds in de Kunsthal.”

De tentoonstelling ‘Match’ is nog tot en met 17 september te bezichtigen in de Kunsthal in Rotterdam. Een gesprekje met Wilkes over het project is te zien op www.onkruidenroos.nl.

    • Ward op den Brouw