Farmdate.nl, dus niet vreemdgaan.org

Farmdate.nl, een datingsite voor agrariërs, heeft een kort geding aangespannen tegen Google. De zoekmachine moet stoppen met het plaatsen van gesponsorde koppelingen die de reputatie van zijn website beschadigen, eist Pieter Bosch, eigenaar van Farmdate.nl. De rechter doet volgende week vrijdag uitspraak.

Waar ergert u zich precies aan?

„Wie bij Google ‘farm-date’ intikt krijgt bij zijn zoekresultaat koppelingen naar hotels, andere datingsites en sekssites. Google verdient aan die koppelingen. Hoe zou uw krant het vinden als internetters op zoek naar uw website een link naar de Volkskrant krijgen voorgeschoteld? Ik wil mijn merk beschermen tegen bedrijven die op ons succes proberen mee te liften. Daar komt nog bij, dat veel van onze klanten niet zo handig zijn met internet. Als ze ons zoeken en ze stuiten op links naar vreemdgaan.org en sexdatingclub.nl, hoe zullen ze dan over ons denken?”

Farmdate.nl versus Google, dat is de mug tegen de olifant.

„Zoiets ja. Voor Google staan er grote belangen op het spel. Met heel veel inzet verdedigde het bedrijf zich vorige week in de rechtszaal. Dat de kans op succes klein is, maakt niet uit. Voor mij is het een principekwestie. Vanaf januari ben ik al in gesprek met Google. Eerst moest ik een brief schrijven. Zonder respons. Sommeren leverde ook niets op. Toen moest ik wel naar de rechter. Gelukkig staat FNV Bondgenoten ons juridisch bij.”

U krijgt nu wel veel gratis publiciteit.

„Denk niet dat het me daar om te doen is. Als ik meer bezoekers wil, adverteer ik wel in de agrarische pers. Gisteren hadden we opeens 20.000 bezoekers. Dat extra dataverkeer moet ik wel betalen. En wat heb ik aan al die nieuwsgierige Randstedelingen? Dat is niet mijn doelgroep.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens