Dode in conflict over de Koerillen

De Japanse regering heeft vanochtend bij de Russische ambassadeur in Tokio geprotesteerd tegen het doodschieten van een garnalenvisser in de buurt van een van de vier zuidelijke Koerillen-eilandjes, waarop beide landen aanspraak maken. Conflicten met vissers zijn daar vaker, maar het is voor het eerst in vijftig jaar dat daarbij een dode is gevallen.

Volgens de Russische lezing vuurde de bemanning van een patrouilleschip waarschuwingsschoten af toen de Japanse vissersboot in Russische wateren kwam en weigerde te stoppen. Bij het enteren van de boot werd de gedode visser aangetroffen met een schotwond in zijn hoofd. Het schip en zijn drie andere bemanningsleden zijn opgebracht. Japan heeft hun onmiddellijke vrijlating geëist.

De vier betwiste eilandjes van de Koerillen, even ten noorden van het grote noordelijke Japanse eiland Hokkaido, werden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bezet door de Sovjet-Unie. Zo’n 17.000 Japanse bewoners vluchtten weg. Sindsdien heeft de kwestie verhinderd dat Japan en Rusland een formeel vredesverdrag sloten. In 1956 normaliseerden zij wel hun relaties en in 1993 spraken ze af het territoriale geschil op te lossen op basis van het internationaal recht. Maar dat is nog steeds niet gebeurd.

Twee jaar geleden bood de Russische president Poetin aan twee eilandjes terug te geven, maar Tokio wil ze alle vier. Vanochtend demonstreerden nationalistische jongeren met luidsprekers en gestoken in quasi-militair tenue voor de Russische ambassade in Tokio.

Eerder deze maand kondigde Moskou aan tot 2015 een half miljard euro te willen steken in economische ontwikkelingen van alle eilanden van de Koerillen. Volgens de regering is het hoog tijd meer aandacht te besteden aan Ruslands verre oosten. Ook werden verscherpt toezicht aangekondigd langs de kustlijn. (Reuters. BBC)