Debuteren in Oranjeshirt met rouwband

Spits Klaas-Jan Huntelaar krijgt vanavond zijn kans in het Nederlands elftal, in een oefenduel tegen Ierland. „Ik had nog veel van Van Nistelrooy kunnen leren.”

Klaas-Jan Huntelaar. Foto AP Netherlands' team coach Foppe De Haan, left, holds up the trophy with striker Klaas Jan Huntelaar by his side, after winning 3-0 their European Under 21 Soccer Championship final match against Ukraine Sunday, June 4, 2006, at Bessa stadium in Porto, northern Portugal. (AP Photo/Steven Governo) Associated Press

Dublin, 16 aug. - Hij lijkt zo’n koele kikker en zegt zelden zenuwen te hebben, maar er moet vanavond toch enige druk op de schouders rusten van Klaas-Jan Huntelaar als hij zich voor het eerst in het shirt mag hullen van het Nederlands elftal. Al gaat het om een oefenwedstrijd en al is tegenstander Ierland zwaar gehandicapt door een waslijst van geblesseerde spelers, de 23-jarige Ajacied zal moeten bewijzen waarom bondscoach Marco van Basten tot ieders verbazing zijn vertrouwen in hem heeft uitgesproken. En daarbij zelfs een omstreden beslissing heeft genomen door Ruud van Nistelrooy niet meer op te roepen.

Dat laatste verraste Huntelaar ook. „Want Ruud was toch zijn eerste spits op het WK.” En net als aanvoerder Edwin van der Sar betreurt hij de afwezigheid van de speler die onlangs zijn debuut maakte bij Real Madrid. De doelman brak gisteren ook een lans voor de eveneens gepasseerde Mark van Bommel. Huntelaar: „Ik had natuurlijk nog veel van Van Nistelrooy kunnen leren.”

Maar verder lijkt het hem koud te laten dat Van the Man niet is geselecteerd. „Ik heb er nauwelijks over nagedacht”, zegt Huntelaar stoïcijns. „Als je hogerop wilt ben je in eerste instantie bezig jezelf te ontwikkelen. Dan kijk je niet naar wie je verdringt.”

Van Basten benadrukte gisteren na de aankomst in Dublin nog eens dat het niet selecteren van Van Nistelrooy slechts om voetbaltechnische redenen is gebeurd. Maar welke die dan zijn, daar wilde de eigenzinnige bondscoach niet over uitweiden.

„Dan moet ik persoonlijk worden en dat vind ik moeilijk”, aldus Van Basten. „We zijn met Ruud twee jaar bezig geweest. Wat hij heeft laten zien is in onze ogen niet goed genoeg. De verschillen tussen Van Nistelrooy en Huntelaar zijn klein. Voor het WK kreeg Ruud het voordeel van de twijfel, nu is het de beurt aan Klaas-Jan. Hij kan goed koppen. Ik vind dat een spits moet scoren. Hij dient mee te voetballen en betrokken te zijn in het spel.”

De kwaliteiten van Huntelaar zijn afgelopen seizoen overduidelijk komen bovendrijven. Hij was de redder van Ajax en maakte voor het team van trainer Danny Blind en zijn oude werkgever Heerenveen tezamen 33 competitiedoelpunten. Ook recent in de kwalificatiewedstrijd voor de Champions League tegen FC Kopenhagen, toen hij twee treffers liet aantekenen, werd nog eens duidelijk dat Huntelaar een meester is in het op de juiste wijze raken van de bal. „Daar train ik heel veel op. Bepaalde situaties komen steeds terug. Door ervaring weet je dan hoe je moet handelen. Toen ik in Kopenhagen op de rand van het strafschopgebied plotseling die bal voor m’n voeten kreeg, wist ik zeker dat ik een doelpunt zou maken.”

Het gaf hem veel voldoening dat hij vorig seizoen scoorde in de Champions League tegen Internazionale. Met een kopbal troefde hij verdediger Samuel af na hem eerst een zetje te hebben gegeven. Krachttraining, waarmee hij bij Heerenveen begon, moet hem nog sterker maken in dit soort duels. „En ik moet in de diepte beter aanspeelbaar zijn.”

The Hunter is geen man van veel woorden. Althans niet in interviews. Eigenlijk zit hij ook niet zo te wachten op alle media-aandacht voor zijn persoon. Huntelaar groeide op in Drempt en Hummelo in de Achterhoek. Als pupil van de voetbalclub Hummelo en Keppel (H&K) toonde hij zich al een goaltjesdief.

Toch waren spitsen niet zijn idolen. „Ik hield meer van een echte nummer tien, zoals Dennis Bergkamp, Jari Litmanen en Gianfranco Zola. Sierlijke spelers die weten waar ze moeten lopen.”

Via De Graafschap kwam hij in de jeugdopleiding van PSV. Daar werden zijn kwaliteiten onderschat. Huntelaar brak door in de eerste divisie bij AGOVV (26 treffers) en verdiende bij Heerenveen zijn transfer naar Ajax. Op het moment dat de overgang rond kwam dobberde hij op het Amsterdam-Rijnkanaal. Ze moesten hem maar even missen voor de medische keuring, want een van zijn hobby’s is vissen. Verder houdt hij van oude auto’s en vele soorten relatief oude muziek, zoals jazz en Frank Sinatra.

Huntelaar doorliep met gemak de HAVO, maar op het VWO haakte hij vervolgens af wegens een gebrek aan tijd. Hij kon de studie niet langer combineren met het voetbal. Om toch wat te studeren volgde hij bij Heerenveen voor korte tijd een cursus Spaans. De koelbloedige spits is tevens geïnteresseerd in schilderkunst. Wellicht dat hij zelf ook nog eens het penseel ter hand neemt. Vooralsnog staat hij aan het begin van een mogelijk grootse voetballoopbaan. Met een rouwband om wegens het overlijden van de Rotterdamse voetballegende Faas Wilkes debuteert hij vanavond in het Nederlands elftal. „Een jeugddroom voor iedere voetballer’’, weet Huntelaar.

    • Erik Oudshoorn