Citroentaart met fruit

Taart:200 gram zachte boter200 gram suiker0,5 theelepel zout4 eieren (M)200 gram zelfrijzend bakmeelsap en rasp van 1 citroenSiroop50 gram suiker sap van 2 citroenenVulling250 gram mascarpone150 gram lemoncurd150 gram frambozen en 2 perziken of 250 gram aardbeien

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een springvorm van 22 à 24 centimeter in en leg bakpapier op de bodem. Neem een kom en klop daarin met een mixer boter, suiker en zout tot een romige massa. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Klop de eieren een voor een door het botermengsel. Doe een volgend ei er pas bij als het vorige volledig in de massa is opgenomen. Zeef het bakmeel boven de kom en spatel het sap en de rasp van een schil van een citroen door de mix. Schep het beslag in de taartvorm. Strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel.

Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 40 minuten bruin. Een gare taart komt los van de zijkant en een satéstokje dat midden in de bovenkant wordt geprikt blijft droog. Laat de taart 5 minuten afkoelen en haal dan de vorm weg. Snijd de taart horizontaal door en laat de helften op een rooster enigszins afkoelen.

Breng voor de siroop 0,5 deciliter (4 eetlepels) water aan de kook en los hierin de suiker op. Neem de pan van het vuur en roer het citroensap door het vocht. Terug naar de taart: prik met een satéstokje hier en daar gaatjes. Sprenkel de siroop hierover.

Klop voor de vulling de mascarpone en de lemoncurd met een mixer of een garde glad. Maak het fruit schoon en snijd de perziken in partjes. Leg de onderhelft van de taart op een schaal en strijk over het snijvlak de helft van de vulling.

Leg de tweede helft hierop en strijk over de bovenkant de rest van de vulling. Daar weer bovenop volgt een versiering, bijvoorbeeld in ringen, van perzik, framboos of ander fruit. U kunt acht tot tien punten uit de taart snijden.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: koude kippenbouillon.

    • Annelène van Eijndhoven