Bouwcorporaties kopen Slotervaartziekenhuis

Twee Amsterdamse woningcorporaties en de grootste lokale zorgaanbieder kopen voor een onbekend bedrag het noodlijdende Slotervaartziekenhuis in Amsterdam-West. Dat hebben de drie partijen, de woningbouwcorporaties De Key en Het Oosten, zorgaanbieder Cordaan en het ziekenhuis zelf gisteren bekendgemaakt. Het Slotervaart (1.300 voltijdbanen) is het eerste ziekenhuis dat in Nederland bij opbod is verkocht.

De medische staf reageert geïrriteerd op de snelheid waarmee de verkoop is gesloten. „We zijn laat en onvolledig ingelicht over de plannen. Daarom hebben we besloten ons te onthouden van advies”, zegt voorzitter Kees Koks van de medische staf.

Een eerdere samenwerking van het Slotervaart, met het VU medisch centrum in Amsterdam, liep eerder dit jaar spaak onder druk van oppositie van de medici.

De betrokken partijen willen niet zeggen hoeveel geld met de overname van het gebouw van het ziekenhuis en de zeggenschap is gemoeid. Zorgverzekeraar Agis, de belangrijkste ziektekostenfinancier van het ziekenhuis waarmee het Slotervaart jarenlang in onmin leefde, zal het nieuwe initiatief volop steunen, zeggen de nieuwe eigenaren.

De Key, Het Oosten en Cordaan willen het Slotervaart als een „florerend basisziekenhuis” een plaats geven in het westelijke stadsdeel en in de keten van thuiszorg, verpleeghuizen en psychiatrische zorg. „Ziekenhuiszorg is voor een groot deel zorg aan ouderen”, zegt directeur Jan Kiemel van het Slotervaartziekenhuis.

Cordaan zal zich in de nieuwe opzet op de zorg concentreren, de woningcorporaties op het vastgoed. Samen geven zij het ziekenhuis ook een overbruggingskrediet, waarmee de nijpende belastingschuld moet worden voldaan. De overname moet eind dit jaar afgerond zijn.

Het wordt „een compact ziekenhuis”, zegt directeur Kiemel. De specialismen verdwijnen niet. Wel verdwijnen specialistenplaatsen, zo veel mogelijk door natuurlijk verloop.