‘Blair doet te weinig tegen extremisme’

Getuigen wordt gevraagd melding te maken van verdachte gedragingen in een bos bij High Wycombe, de Engelse stad waar donderdag twee personen werden opgepakt. (Foto AFP) A British police officer walks past an anti-terrorist unit sign, calling for witnesses along a path in King's Wood, near High Wycombe, in Buckinghamshire, in south-east England, 15 August 2006, after two people were arrested in High Wycombe last Thursday in an alleged plot to blow up US-bound planes. Britain was embroiled in debate Tuesday over whether airports should establish profiles for Islamist terrorists rather than impose blanket security curbs that have disrupted flights in the last week. AFP Photo/Max Nash AFP

De Britse Conservatieve leider David Cameron heeft de regering van premier Tony Blair er gisteren van beschuldigd dat ze onvoldoende doet ter bestrijding van islamitisch extremisme.

Volgens Cameron is het verkeerd dat de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder politie en terreurbestrijding grotendeels vallen, door de Labour-regering is bevroren. Ook hekelde hij de geringe voortgang bij de berechting en uitzetting van opgepakte islamitische radicalen.

„Ik geloof niet dat onze regering genoeg doet om islamitische extremisten in eigen land te bestrijden en om onze veiligheid te waarborgen”, aldus Cameron op een persconferentie in Londen.

Zijn kritische woorden leidden tot een woedende reactie van vice-premier John Prescott, die de honneurs waarneemt van premier Blair, die op vakantie is. Volgens Prescott ondermijnt Cameron de nationale eenheid, die op het ogenblik juist zo van belang is nu Groot-Brittannië net aan een nieuwe reeks grote terroristische aanslagen lijkt te zijn ontkomen.

De Britse politie verrichtte intussen gisteren een nieuwe arrestatie. In totaal zitten nu vierentwintig mensen vast op verdenking van betrokkenheid bij een complot om een tiental vliegtuigen tijdens transatlantische vluchten in de lucht tot ontploffing te brengen. Vanmiddag zouden juristen van de politie het bewijsmateriaal dat tot nu toe is verzameld voorleggen aan een rechter. Daarop zal worden besloten of de arrestanten nog langer kunnen worden vastgehouden. Op grond van een wet, die vorig najaar werd aangenomen, kunnen verdachten voor een periode van maximaal achtentwintig dagen worden vastgehouden zonder formele aanklacht. Wel moet er tussentijds overleg plaatshebben met een rechter over de wenselijkheid arrestanten langer vast te houden.

Nog steeds is de politie bezig met grote zoekacties in Londen, High Wycombe en Birmingham. Met name een bos bij High Wycombe, even ten westen van Londen, wordt uitgekamd, naar wordt aangenomen voor materiaal dat bewijst dat de samenzweerders daar experimenten hebben uitgevoerd met explosief materiaal.

Op de grote Britse vliegvelden treedt als gevolg van strengere veiligheidsmaatregelen nog steeds veel vertraging op. British Airways, de maatschappij die het zwaarst is getroffen, zag zich vanmorgen genoopt opnieuw zesenveertig vluchten te schrappen. In de chaos van de afgelopen dagen zijn ook tienduizend koffers weggeraakt. Pas de helft daarvan is inmiddels terug bij de eigenaar.