Bewijs SS-lidmaatschap Grass

Inschrijvingsformulier van Pvt. Günther Grass als Amerikaans krijgsgevangene Foto Der Spiegel 15 AUG 2006, BERLIN/GERMANY: Reproduktion eine Entlassungspapiers aus der Kriegsgefangenschaft von GŸnter Grass, hier: GŸnther Grass. Es handelt sich um die Vorderseite "VorlŠufige ErklŠrung des Krieggefangenen" mit diversen persoenlichen Angaben IMAGE: 20060815-01-002 KEYWORDS: Guenter Grass, Guenther Grass www.marco-urban.de

Günter Grass heeft tijdens zijn krijgsgevangenschap tegenover het Amerikaanse leger verklaard dat hij lid was van de Waffen-SS. Dat blijkt uit twee Amerikaanse documenten die bewaard worden in een Berlijns archief en die gisteren door Duitse media zijn gepubliceerd. Het is het eerste schriftelijke bewijs voor Grass’ lidmaatschap van Hitlers elitetroepen.

Grass baarde dit weekeinde opzien met de bekentenis dat hij aan het einde van de oorlog vrijwillig lid was geworden van de Waffen-SS. Tot dan toe waren biografen er vanuit gegaan dat Grass als soldaat had gediend in de Wehrmacht. De bekentenis maakte een verhit debat los, omdat Grass als geen ander er altijd op heeft gehamerd dat de Duitsers hun schuld niet mochten wegmoffelen.

Op de Amerikaanse documenten is vermeld dat „Grass, Günther”, met de rang „Pvt” (private) en nummer 31G6078785 dienst deed als lader en schutter bij de 10de SS Pz (Panzer) Div (Division) ‘Frundsberg’. De soldaat had, aldus het document, geen bijzondere kenmerken. Bij beroep is ‘scholier’ ingevuld. Grass, zo blijkt, werd op 8 mei 1945 in Marienbad gevangen genomen.

Uit andere stukken blijkt dat Grass voor zijn werkzaamheden als krijgsgevangene bij zijn vrijlating op 24 april 1946 een vergoeding kreeg van 107 dollar en 20 cent. Ook is in de Amerikaanse administratie de datum 10 november 1944 vermeld. Vermoedelijk is dat de datum waarop Grass formeel bij de Waffen-SS werd ingeschreven. Ook die datum was tot nu toe niet bekend. De toen 17-jarige schrijver zou dus een half jaar lid van de SS zijn geweest.

Grass doet zijn bekentenis in een nieuw, autobiografisch, boek Beim Häuten der Zwiebel, dat volgende maand verschijnt. Duitse boekrecensenten hebben het manuscript al enige tijd in huis, maar de zaak kwam pas aan het rollen door een vraaggesprek van Grass met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.