‘Bewaarders wel goed voorbereid op een brand’

De bewaarders van het uitgebrande cellencomplex op Schiphol waren en zijn goed uitgerust voor het bestrijden van brand. Ook worden de bewaarders bij hun aanstelling geïnformeerd over alle relevante procedures die gelden als er brand uitbreekt.

Dit verklaarden directeur van het detentiecentrum Arend de Korte en hoofd bedrijfshulpverlening Hendrik de Reus dinsdag voor de rechtbank in Haarlem. De twee mannen werden gehoord als getuige in een procedure die is aangespannen door 25 slachtoffers van de brand.

Zij zaten vast in blok K van het cellencomplex op Schiphol-Oost dat in de nacht van 26 op 27 oktober vorig jaar uitbrandde. Bij die brand kwamen 11 illegalen die hun uitzetting afwachtten, om het leven. Een een groot aantal mensen raakten gewond. Letselschade-advocaat Martin de Witte probeert met de getuigenverhoren aan te tonen dat de overheid aansprakelijk kan worden gehouden. De procedure is de opmaat voor een schadeclaim.

De verklaring van de De Korte en De Reus staan op gespannen voet met verklaringen die bewaarders enkele weken geleden voor de Haarlemse rechtbank hebben afgelegd. De gehoorde bewaarders stelden dat zij niet waren voorbereid op een brand en niet op de hoogte waren van de inhoud van het calamiteitenplan.

Locatiedirecteur De Korte verklaarde dat het voor hem een raadsel is hoe de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost zich zo heeft kunnen ontwikkelen. „De organisatie was prima in orde. Daar heeft het absoluut niet aan gelegen”, verklaarde De Korte. Volgens het hoofd bedrijfsbeveiliging De Reus hadden ervaringen met brand in het verleden geleerd dat het personeel goed voorbereid was op een brand en capabel waren voor hun taken.

Vorige week werd bekend dat het openbaar ministerie de rol van twee bewakers tijdens de brand onderzoekt. Het gaat daarbij om de vraag of zij tijdens de brand adequaat hebben gehandeld en de procedures hebben gevolgd. De bewaarders worden verdacht van dood door schuld. Of ze ook daadwerkelijk worden vervolgd heeft justitie nog niet besloten.