Asfalt, worst en mayonaise

grigor.jpgMet bioloog Grigorevitsj sneed ik in Jaksja nog een heikel probleem aan: de tomeloze Russische mayonaiseconsumptie. (Zie ook hier) Hij wees mijn ondeugende suggestie dat mayonaise veel zegt over de Russische ziel, categorisch van de hand. Integendeel, mayonaise is juist zo populair omdat het on-Russisch is. Eens stond mayonaise voor westers, luxe en grootsteeds.

Grigorevitsj: ‘Iemand uit Jaksja ging dertig jaar geleden naar Moskou. Ze vroegen hem bij terugkomst: wat hebben ze in onze hoofdstad dat wij hier niet hebben? Zijn antwoord: ‘asfalt, worst en mayonaise’. Dat waren de tekenen van hogere cultuur.’

Zoals dat gaat met hogere cultuur: de massa neemt het over en mayonaise wordt een verzonken cultuurgoed. Dus eet het volk nu mayonaise en eten de snobs ouderwetse smetana, terwijl dat ooit andersom was.

Van Grigorevitsj heb ik veel geleerd.

    • Coen van Zwol