Amerikaanse huizenmarkt koelt flink af

De Amerikaanse huizenmarkt koelt flink af. In het tweede kwartaal liep het aantal verkochte woningen in heel de VS terug met 7 procent. Het aantal woningverkopen daalde in ruim de helft van alle staten.

In sommige staten aan de west- en oostkust nam dit de afgelopen drie maanden met ruim 25 procent af.

De staat van de Amerikaanse huizenmarkt is van belang voor de Europese economieën, omdat het de bestedingen van Amerikaanse consumenten beïnvloedt. Deze groeiden de afgelopen jaren tot ver boven de toename van het inkomen. De lage rente stimuleerde de consumenten in de VS meer hypothecair te lenen met het in waarde gestegen huis als onderpand. Van de groeiende import van de VS die het gevolg was van de toegenomen bestedingen heeft Europa de afgelopen vijf jaar sterk geprofiteerd.

De huizenprijs in Amerika is het afgelopen kwartaal gestegen vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. De gemiddelde prijs nam toe met 3,7 procent. De afgelopen jaren steeg de Amerikaanse huizenprijs regelmatig met meer dan een tiende per jaar.

Makelaarsorganisatie National Association of Realtors maakte gisteren de cijfers over het tweede kwartaal bekend. In totaal werden 6,7 miljoen woningen verkocht. In Nederland steeg de huizenprijs vorig kwartaal met 4,9 procent ten opzichte van een jaar eerder.

In de lente worden in de VS gewoonlijk meer huizen verkocht dan in andere jaargetijden. In de maanden april tot en met juni werden in de staten waar de huizenmarkt de afgelopen jaren oververhit was minder woningen verkocht. In de westelijke staat Arizona was de afname het grootst: min 27 procent.

In 26 Amerikaanse stedelijke gebieden dalen de huizenprijzen. In autostad Detroit daalde de prijs met 8 procent. „Nu meer verkopers concurreren om kopers is de druk op huizenprijzen in stedelijke gebieden verdampt”, zegt hoofdeconoom van de Amerikaanse makelaarsorganisatie D. Lereah. De gemiddelde Amerikaanse huizenprijs bedraagt nu 227.500 dollar, 178.000 euro.

„De economie blijft positief voor de huizenmarkt”, zegt Lereah. Vorige week besloot de centrale bank, de Federal Reserve, voor het eerst in twee jaar de rente niet te verhogen en daarmee hypotheken niet nogmaals duurder te maken. De rente bedraagt nu 5,25 procent.

dossier woningmarkt opwww.nrc.nl/economie