Aanpak geweld oliedelta Nigeria

De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo heeft gisteren de golf van ontvoeringen in de olierijke Nigerdelta „ontoelaatbaar” genoemd en heeft aangekondigd dat het leger met „geweld op het geweld” zal reageren. In een verklaring, gegeven na afloop van een bijeenkomst met veiligheidschefs en lokale politieke leiders, beval Obasanjo veiligheidstroepen om 24 uur per dag te patrouilleren in de moerassen van de rivierdelta.

De president dreigde oliemaatschappijen met sancties als ze losgeld betalen aan de gijzelnemers. „We zullen standvastig blijven, we zeggen nee tegen geweld en de ontvoeringen. Dit accepteren we niet langer”, zei Obasanjo.

De verklaring wijst op een hardere koers van de regering ten aanzien van de recente toename van geweld tegen de olie-industrie. Sinds begin dit jaar is het aantal aanvallen en ontvoeringen in de delta gestegen, waardoor de productie van ruwe olie met 20 tot 25 procent is gedaald. Dat motiveerde Obasanjo begin dit jaar tot oprichting van een speciaal comité voor nieuwe investeringen in het achtergebleven gebied.

De aanvallen worden uitgevoerd door een daarvoor onbekende militante groep. Volgens de autoriteiten is de jongste golf van ontvoeringen gemotiveerd door losgeld. In de afgelopen twee weken zijn ten minste veertien buitenlandse medewerkers van oliemaatschappijen ontvoerd door verschillende groeperingen. De afgelopen dagen zijn tien gijzelaars vrijgelaten. Het is onbekend of losgeld is betaald. Nog vijf oliewerkers – twee Duitsers, twee Britten en een Amerikaan – worden vastgehouden.

Ontvoeringen en geweld tegen de olieindustrie in de Nigerdelta zijn gebruikelijk. De meeste deltabewoners zien weinig van de olieopbrengsten. Er is gebrek aan basale voorzieningen als wegen, waterputten, gezondheidszorg en scholen. (Reuters, AP)