7 redenen om naar buiten te gaan

1 uit eten met iens

Ouzeri Eetcafé Eleni

Al vele jaren worden in deze ouzeri Griekse mezze bereid. Meisjes sjouwen met grote dienbladen de lange trap op en af, van de werfkelder, waar groepen vrienden en collega`s neergezet worden; naar boven, waar het intiemer is. De geur van Griekenland stijgt op van de spannende gerechtjes, die helaas de laatste tijd wel erg klein zijn geworden. Aan de bediening is duidelijk te merken dat Utrecht een studentenstad is: brutaal en rommelig.uitstekend | Geweldig! We zijn hier nu meerdere malen geweest, met en zonder de kinderen (7 en 10), die overigens van harte welkom waren. En iedere keer weer heerlijk gegeten. De bediening is goed en attent en dat alles voor een fijne prijs!

(31-07-2006, M van Vliet)

uitstekend | Dit restaurant is echt een aanrader. Afgelopen vrijdag overheerlijk gegeten en lekker Malamatina (retsina) gedronken, wat voortreffelijk bij het eten past. Tip: probeer de garnalenspiesjes eens. Het brood met kopanisti is ook niet te versmaden. (03-06-2006, Alex)

Oudegracht 261, Utrecht[br/]Telefoon (030) 233 39 98[br/]Keuken open 17.00-22.30, vr-zo tot 23.00, Grieks, tapas/mezze. [br/]Minimum vaste menuprijs 15 euro[br/]

2 FILM

L`ivresse du pouvoir

Film van Claude Chabrol over Jeanne Charmant-Killmann (Isabelle Hupert) die als onderzoeksrechter een corruptiezaak moet oplossen. Losjes gebaseerd op de Elf-affaire, een Frans corruptieschandaal bij het oliebedrijf Elf Aquitaine waar tussen 1989 en 1993 enorme bedragen aan smeergeld, witwaspraktijken en persoonlijke declaraties werden uitgegeven.

Regie: Claude Chabrol. Met Isabelle Huppert, François Berléand, Patrick Bruel, Marilyne Canto. In Amsterdam (The Movies, 17.45u, 20.00u, 22.15u), Den Haag (Filmhuis, 17.00u), Gouda (Filmhuis, 20.30u), Nijmegen (Lux, 19.45u) en Utrecht (Louis Hartlooper Complex, 18.30u) [br/]

3 FOTO EXPO

De God van Nederland. Hedendaagse fotografie

De tentoonstelling De God van Nederland. Hedendaagse fotografie geeft een overzicht van de christelijke geloofsbeleving in Nederland in al haar aspecten. Op een eigentijdse manier verbeelden jonge vooraanstaande fotografen de thema`s gezagsdragers en voorgangers, plaatsen voor geloofsbeoefening, geloofsgemeenschappen en christelijke symbolen en attributen. Zij doen dit in opdracht van het vernieuwde Museum Catharijneconvent. Tot en met 1 oktober, dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur, zaterdag en zondag 11.00-17.00 uur.

Utrecht: Museum Catharijneconvent. Inl: www.catharijneconvent.nl[br/]

4 DESIGN EXPO

Droog Materiaal

Het Centraal Museum bezit een grote collectie van het bekende designplatform Droog Design. In projectkamer 4 van het museum is hieruit een selectie te zien met ontwerpen van onder meer Jurgen Bey, Tejo Remy, Hector Serrano en Hella Jongerius. De geselecteerde ontwerpen geven door hun materiaalgebruik de functie van het object een andere betekenis. De expositie is te zien tot en met 10 september, dinsdag t/m zondag 12.00-17.00 uur, vrijdag 12.00-21.00 uur.

Utrecht: Centraal Museum, Projectkamer 4. Entree: 8 euro. Inl: www.centraalmuseum.nl[br/]

5 POP

Gavin DeGraw

De Amerikaanse singer/songwriter Gavin DeGraw geeft vanavond een extra concert in Vredenburg. Na eerder de Amerikaanse top 5 gehaald te hebben, brak Gavin DeGraw vorig jaar in Nederland door met zijn debuutsingle I Don`t Wanna Be. Ook de singles Follow Through en Chariot, titelnummer van zijn debuutalbum, haalde hoge noteringen in de hitlijsten. Inmiddels is hij bezig met de opnames voor zijn tweede album.

Utrecht, Vredenburg. Tijd: 20.15u. Entree: 27,50 euro. Kaarten: 0900-3001250. Inl: www.vredenburg.nl[br/]

6 FILM

Sabah

Sabah is een moslim in Canada die haar schoonheid en slimheid geheel ondergeschikt maakt aan de belangen van haar familie. Zij zorgt voor moeder, haar broer zorgt voor het geld. Als Sabah voor het eerst sinds haar jeugd weer eens gaat zwemmen, ontmoet ze een leuke Canadees en wordt ze verliefd. Problemen en oplossingen worden in een voorspelbaar patroon opgestapeld. Islam for dummies heet het boek dat de Canadees koopt om zijn geliefde te begrijpen. De makers hebben het goed gelezen.

Regie: Ruba Nadda. Met: Arsinée Khanjian, Shwan Doyle. In 7 bioscopen . Utrecht: `t Hoogt, 19.15u.[br/]

7 Tentoonstelling

Kennislab- wetenschap in uitvoering

Hier maak je kennis met de wetenschappelijke werkplaats. Tussen de werkbanken, proefopstellingen en gereedschapskasten wordt duidelijk dat wetenschap niet zomaar kant enklare eindproducten levert. In de tijdbalk worden met foto`s en objecten verhalen verteld uit de geschiedenis van de Universiteit Utrecht.

Utrecht Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106. Tel: 030-2538008. www.museum.uu.nl. Open: di. t/m zo. van 11.00 tot 17.00u. Entree: 7 euro, studenten 3,50 euro. [br/]