Zweedse politie vindt tas met doperesten

In de buurt van het Gotenburgse hotel Opalen, tijdens de Europese kampioenschappen het onderkomen van tal van atleten, is gisteren een tas met dopingmiddelen gevonden. Het ging om een forse hoeveelheid verboden prestatiebevorderende preparaten, injectiespuiten en andere technische hulpmiddelen zoals catheters. Het meeste materiaal, te veel om voor één persoon te kunnen zijn, was gebruikt.

Een politiewoordvoerder zei in de Zweedse krant Dagens Nyheter dat een voorbijganger de tas had gevonden. „We geloven dat het hier gaat om preparaten en techniek die doping tot doel hebben.” De tas en de ampullen hadden Russische opschriften. Over de eigenaar is nog niets bekend.

De politie onthulde later dat de voorbijganger de tas had gevonden in een vuilnisbak in een straat die op loopafstand ligt van het Ullevi-stadion, waar de afgelopen week de Europese kampioenschappen werden gehouden. Er werd bovendien nog een zak ontdekt met spullen die worden gebruikt voor bloedtransfusies.

Nieuws rond verboden middelen beheerste al de voorpagina’s van de Zweedse kranten, nadat voormalig hoogspringer Patrick Sjöberg zaterdag door de politie was opgepakt met drugs. Gisteren bekende de oud-sportman dat hij tijdens een feest in Gotenburg cocaïne heeft gebruikt. De 41-jarige Zweed, die in 1987 wereldrecordhouder werd met 2,42 meter, werd zaterdagnacht met nog vier anderen aangehouden op een feestje waar de Europese titel van hinkstapspringer Christian Olsson werd gevierd. „Een ongelooflijke stommiteit, die mezelf schade berokkent maar mijn familie en vrienden nog veel meer”, aldus de oud-atleet. Hij kan rekenen op een flinke boete. (ANP)