www.nrc.nl

Wereld. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft vrijdag zijn debuut gemaakt als blogger, staat er op Weblog Wereld te lezen. Met zijn blog richt hij zich duidelijk ook op de wereld buiten Iran: zijn bijdragen zijn naast het Farsi in nog drie andere talen (Arabisch, Engels en Frans) beschikbaar. Ter vergelijking: de site van de Amerikaanse president George W. Bush is ‘slechts’ in het Engels en Spaans beschikbaar. Op Ahmadinejads blog kan men ook stemmen op een poll. Vraag: Denkt u dat de Verenigde Staten en Israël met de aanval op Libanon als doel en intentie hebben om een nieuwe wereldoorlog te ontketenen? Voorlopige tussenstand bij 13.350 stemmen: 47 procent ja; 53 procent nee. Weblog Wereld linkt naar spraakmakende stukken op het gebied van de internationale politiek en grensoverschrijdende problemen, verzameld door redacteur internationale betrekkingen Juurd Eijsvoogel, chef opinie Marc Leijendekker en buitenlandredacteur Merijn de Waal. www.nrc.nl/wereld

Wereld. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft vrijdag zijn debuut gemaakt als blogger, staat er op Weblog Wereld te lezen. Met zijn blog richt hij zich duidelijk ook op de wereld buiten Iran: zijn bijdragen zijn naast het Farsi in nog drie andere talen (Arabisch, Engels en Frans) beschikbaar. Ter vergelijking: de site van de Amerikaanse president George W. Bush is ‘slechts’ in het Engels en Spaans beschikbaar. Op Ahmadinejads blog kan men ook stemmen op een poll. Vraag: Denkt u dat de Verenigde Staten en Israël met de aanval op Libanon als doel en intentie hebben om een nieuwe wereldoorlog te ontketenen? Voorlopige tussenstand bij 13.350 stemmen: 47 procent ja; 53 procent nee. Weblog Wereld linkt naar spraakmakende stukken op het gebied van de internationale politiek en grensoverschrijdende problemen, verzameld door redacteur internationale betrekkingen Juurd Eijsvoogel, chef opinie Marc Leijendekker en buitenlandredacteur Merijn de Waal.

www.nrc.nl/wereld

Klaver. Ook Marie-José Klaver blogt over het blog van Ahmadinejad: terwijl de Iraanse overheid webloggers strenger aanpakt, is president zelf een blog begonnen. In zijn eerste bijdrage schrijft Ahmadinejad over zijn eenvoudige afkomst. Ondertussen worden gewone webloggers vervolgd en onder druk gezet zich gematigder te uiten. Webloggers zouden ook mishandeld worden in de gevangenis. Volgens de geëmigreerde Iraanse weblogger en journalist Hossein Derakhshan probeert Iran internet te beheersen voordat het het land beheerst. De overheid is bang dat weblogs en andere sites plekken worden waar critici van het regime elkaar ontmoeten.

www.nrc.nl/klaver