Wielerploeg van Phonak valt na dit seizoen uit elkaar

Zürich, 15 aug. De Zwitserse wielerploeg Phonak houdt na dit seizoen op te bestaan. De formatie heeft dit vanochtend bekendgemaakt. Phonak had al aangekondigd als sponsor te stoppen. De ploegleiding heeft geen nieuwe geldschieter kunnen vinden. Teammanager John Lelangue gaat proberen zijn renners bij andere ploegen onder te brengen. Phonak werd onlangs getroffen door de dopingaffaire rond de Amerikaan Floyd Landis. Na zijn eindzege in de Ronde van Frankrijk werd bekend dat hij na afloop van de zeventiende etappe, die hij glorieus won, positief had getest bij een dopingcontrole. Na het positieve resultaat van de contra-expertise werd Landis door Phonak ontslagen. Bij Phonak staat ook de Nederlander Koos Moerenhout onder contract. Hij hoorde het slechte nieuws vanochtend. ”Balen natuurlijk”, zei de in Steenbergen woonachtige wielrenner. ”Ik had net voor twee jaar bijgetekend. Ik had een goed seizoen gereden tot nu toe met een mooi nieuw contract tot gevolg. Het is wrang dat het nu zo afloopt.” Phonak-manager Lelangue kondigde aan zijn renners te willen bijstaan in hun zoektocht naar een nieuwe ploeg. ”We gaan zien wat we kunnen verwachten”, zei Moerenhout, die vanaf morgen in de Eneco Tour rijdt. ”Hij komt in ieder geval naar Nederland om een en ander toe te lichten. Verder zal mijn manager Rik van Dongen ook aan de slag gaan. Het is lastig. Ik had het goed naar mijn zin bij deze ploeg, in alle opzichten. Ik ben niet bang dat er geen interesse is voor me, maar ik moet er wel een goed gevoel bij hebben.”