Vreemde drankjes uit Jaksja

eland.jpgBioloog Andrej Grigorevitsj Koeprianov zint op een drankje om het Russische potentieel ten volle uit te buiten. Hij denkt aan een extract van de even giftige als hallicunerende moechamora, of vliegezwam. Een paar druppels door de wodka en de Rus is tot alles in staat. Alleen de dosering is nog een kwestie van experimenteren.

Gezonder lijkt me balsam (kruidenbitter) van Jaksja. Daaraan wordt gewerkt op de ‘experimentele elandenboerderij’ die het dorp rijk is. Melk van de eland, de gigant van de taiga, heet potentieverhogend te zijn, in Moskou betalen ze grif 40 euro voor een liter elandenmelk.

De ondervoorzitter van het rayon heeft in een klooster een geheim recept op de kop getikt om de melk te concentreren en alcohol en kruiden toe te voegen, vertelt hij. Het resultaat is een lichtgroen drankje met een alcoholgehalte van 50 procent en de consistentie van Bailey’s. ‘Viagra is er niks hierbij. Maar drink niet meer dan 70 gram, anders druk de hele dag een erectie tegen je buik. Dat is zeer gevaarlijk.’

Ik weet het niet met die drankjes uit Jaksja.

    • Coen van Zwol