Voetballer Faas Wilkes overleden

Oud-international Servaas ‘Faas’ Wilkes is vandaag op 82-jarige leeftijd na een hartstilstand overleden. De oud-voetballer van Hion, Xerxes, Internazionale, Torino, Valencia, VVV, Levante en Fortuna ’54 was na Bep Bakhuys de tweede Nederlandse profspeler. Wilkes behoorde tot de beste Nederlandse voetballers ooit en gold als het grote voorbeeld van Johan Cruijff.

Wilkes speelde 38 wedstrijden voor het Nederlands elftal. Met 35 doelpunten was hij tot juni 1998 topscorer van Oranje. Toen haalde Dennis Bergkamp hem in. Samen met Abe Lenstra en Kees Rijvers vormde de geboren Rotterdammer het legendarische ‘Gouden Binnentrio’ van Nederland. Op 10 maart 1946 maakte hij zijn debuut als international in een uitwedstrijd tegen Luxemburg. In dat duel maakte Wilkes vier doelpunten. De middenvelder mocht tussen 1949 tot 1956 niet voor het nationale elftal uitkomen omdat hij profvoetballer was.

In juni 1949 verruilde hij voor enkele tienduizenden guldens tekengeld het Rotterdamse Xerxes voor het Italiaanse Internazionale. Wilkes zou ruim drie seizoenen in Milaan spelen, waarna hij vertrok naar Torino.

Zijn overstap naar de Turijnse profclub werd mede door een knieblessure geen groot succes. Wilkes vertrok in 1954 naar Valencia. In de Spaanse stad groeide de dribbelaar uit tot publiekslieveling. In 1956 keerde Wilkes kortstondig terug naar Nederland waar hij voor het Limburgse VVV zou gaan spelen. Twee jaar later besloot hij opnieuw naar Valencia te vertrekken. Dit keer tekende hij een verbintenis met de volksclub Levante, waarvoor Cruijff later ook zou uitkomen.

Wilkes verdedigde tijdens zijn laatste jaren als prof de kleuren van Fortuna ’54 en Xerxes. Bij de laatste club, waar hij op zeventienjarige leeftijd debuteerde, sloot Wilkes in mei 1964 zijn loopbaan af. Na zijn voetbalcarrière begon hij een kledingzaak in Rotterdam.

Henk Kesler, directeur van de voetbalbondKNVB, stelde vanmorgen dat Nederland met Faas Wilkes „afscheid heeft genomen van een voetbalmonument”. „Hij heeft ons land op de internationale voetbalkaart gezet.”