Vers bloed voor Oranje

Het Nederlands elftal is na het WK voor het eerst bijeen. Morgen wacht een oefenduel met Ierland. Theo Janssen en Stijn Schaars zijn opvallende namen bij Oranje.

Stijn Schaars Foto WFA WFA

De voorbereiding van het Nederlands elftal op de wedstrijd tegen Ierland, het eerste vriendschappelijke duel sinds het WK voetbal, verloopt allesbehalve naar wens. Gistermiddag voorkwam hevige regenval dat de selectie, voorzien van het nodige verse bloed, kon trainen op de velden van amateurhoofdklasser Rijnsburgse Boys. Wesley Sneijder viel bovendien af, omdat zijn vrouw op het punt staat te bevallen. Theo Janssen vervangt de middenvelder van Ajax.

„Ik ben verbaasd”, zei Janssen gisteren tegenover het persbureau ANP. „We zijn met Vitesse net terug uit Engeland, en ik had me voorbereid op een rustig dagje thuis. Maar ik vind het wel leuk. Ik neem aan dat de bondscoach me heeft uitgekozen op basis van wat ik in het verleden heb laten zien. Of het is een beloning voor de voorbereiding bij Vitesse, maar dat kan ik me bijna niet voorstellen.”

Onder de nieuwe trainer Aad de Mos, opvolger van de vertrokken Edward Sturing, maakte Janssen de laatste weken een gedreven indruk. „Ik voel me een stuk fitter dan vorig seizoen. Ik heb ook doorgetraind in de zomer. Mensen hebben een verkeerd beeld van me en dat is jammer. Het enige dat ik daaraan kan doen, is keihard werken en goed voetballen. Daar ben ik mee bezig.”

In het laatste nummer van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras , geheel gewijd aan het afgelopen chaotische seizoen in Arnhem, komt Janssen naar voren als een voetbalprof, die het niet zo nauw neemt met de discipline. Zo zou hij, blijkens het verhaal van freelance-journalist Marcel van Roosmalen, geregeld een sigaretje hebben opgestoken in de kleedkamer. Als speler van Jong Oranje baarde Janssen opzien door zeven jaar geleden, tijdens een jeugdtoernooi in Toulon, een ploeggenoot in het water te duwen. Die actie kwam het ‘enfant terrible’ op een schorsing te staan.

Door het afvallen van Sneijder lijkt AZ-speler Stijn Schaars (22) vrijwel zeker van een basisplaats, morgenavond in Dublin tegen Ierland. De middenvelder, bij de selectie gekomen nadat routinier Phillip Cocu onlangs zijn interlandcarrière beëindigde, wil daar nog niet aan denken: „Misschien krijg ik een basisplaats. We zullen het wel zien. Ik ben blij dat ik bij de selectie zit, al houd je daar al wel een beetje rekening mee als je in de voorselectie zit. Dan is de kans dat je wordt opgeroepen aanwezig.”

In tegenstelling tot Schaars zat Janssen niet in de voorselectie. Een speler als Mark van Bommel behoorde wel tot de eerste keus van bondscoach Marco van Basten. „Het is grappig dat ik er nu bij zit”, zegt Janssen. „Ik kom ook veel spelers tegen met wie ik ooit in Jong Oranje heb gespeeld, en een groot aantal spelers speelt in de eredivisie. Dat maakt deze selectie wel heel bijzonder.”

Janssen maakte ooit al twee keer deel uit van de selectie van het Nederlands elftal. Toenmalig bondscoach Louis van Gaal riep hem destijds twee keer op, maar gunde hem geen speelminuten. Van Basten plaatste hem vlak voor de WK-eindronde op de zogeheten ‘groslijst’ voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ecuador. „Het verschil met de tijd onder Van Gaal is groot”, zegt de inmiddels 25-jarige speler van Vitesse. „In die periode speelden bijna alle spelers in het buitenland.”

Dat is nu niet (meer) het geval, zeker niet nu Van Basten besloten heeft voorlopig niet verder te gaan met aanvaller Ruud van Nistelrooy (Real Madrid) en middenvelder Mark van Bommel (FC Barcelona). Schaars reageerde gisteren gelaten toen de namen van de twee opvallende afwezigen in de selectie ter sprake kwamen. „Als speler ben je helemaal niet bezig met de spelers die niet worden opgeroepen. Het gaat om jezelf.”

Volgens Janssen is het duidelijk wat Van Basten voor ogen staat, in het zicht van het begin van de EK-kwalificatie: „Hij is een nieuwe weg ingeslagen, met jonge jongens. Het is leuk om nu bij deze groep te horen, zeker als je het vergelijkt met een paar jaar geleden.” Schaars: „Van Basten maakt het beleid en de keuzes. Wat moet ik daar als speler over zeggen? Hij wil met jonge jongens naar het EK. Als voetballer ervaar je de keuzes ook anders, omdat je graag zelf bij de selectie wilt zitten.”