Televisie Voorkeur

Opname uit de reportage Chimp diaries waarin een bezoek wordt gebracht aan een opvangcentrum voor chimpansees op Tenerife. Dieractiviste Olga tracht een nachtclubeigenaar die een babychimpansee heeft over te halen het dier aan het opvangcentrum af te staan. National Geographic, 19.00-19.30u. Foto Johnathan Pearce Charley National Geographic

actualiteiten

Twee vandaag. Gesprek met sportcommentator Mart Smeets over zijn arbeidscontract met de NOS, de tumultueuze Tour de France, de positieve dopingcontroles van Tourwinnaar Floyd Landis en zijn radioprogramma For the record. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Aandacht voor de kloof tussen rechtspraak en burger. De Nederlanders blijken weinig vertrouwen in de rechtspraak te hebben. De straffen zouden te laag zijn, er is weinig aandacht voor het slachtoffer en zelfs politici kraken rechterlijke uitspraken. Ned.1, 20.35-21.05u.

Nova. Onder meer een gesprek met generaal-majoor b.d. Frank van Kappen over de situatie in Libanon en de (on)mogelijkheden voor een VN-vredesmacht in het gebied. Verder noemt wethouder in Almere Adri Duivesteijn het station Lelylaan in Amsterdam het lelijkste gebouw van Nederland. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Koersk, het gezonken geheim. Slot van een tweeluik over het ongeluk met de Russische atoomonderzeeër Koersk in 2000. Na het ongeluk houdt president Poetin zich opvallend op de achtergrond. Alle mogelijke informatie wordt achtergehouden. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

Der Olympia-Mord: München ’72 - Die wahre Geschichte. Reconstructie en detailgetrouwe 3D-animatie van de terroristische aanslag op het Israëlische paviljoen tijdens de Olympische Spelen van 1972, waarbij in totaal elf doden vielen. ZDF, 20.15-21.45u.

Is It Real? Ze zijn overal ter wereld legendarisch, maar we hebben nog niet bewezen dat wezens als het monster van Loch Ness bestaan. Met satellietbeelden en fotoanalyses ontdekken we de geheimen achter dergelijke monsters in de meren. National Geographic, 21.00-22.00u.

Koppen: Dun, dunner, dunst! Bekende magere vrouwen als Kate Moss en Victoria Beckham zijn de rolmodellen geworden van de Pro Anorexia Beweging, die via internet het mager zijn verheerlijkt. Dit fenomeen is vanuit Amerika overgewaaid naar Europa. België 1, 21.10-21.55u.

37°: Schwul vor Gottes angesicht. Drie homoseksuele priesters praten over hoe zij omgaan met hun geaardheid en religie. ZDF, 22.15-22.45u.

informatief

Indië Herdenking. Samenvatting van de jaarlijkse Indië Herdenking in Den Haag bij het Indisch monument. In aanwezigheid van tal van hoogwaardigheidsbekleders, onder wie leden van het kabinet wordt herdacht dat 61 jaar geleden met de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 een definitief einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Ned.1, 19.30-20.00u.

Keuringsdienst van waarde. Herhaling van het deel uit vorig jaar over macaroni waarin een verslaggever met Nederlandse macaroni naar Italië gaat en het door Italiaanse pastamakers laat proeven. Ned.3, 21.25-22.00u.

Spraakmakende zaken: Relaties op de werkvloer. Zesde deel van een 8-delige serie waarin Paul Rosenmöller praat met betrokkenen over heikele kwesties uit het recente verleden. Vanavond gaat het over de liefdesrelatie tussen de toenmalige burgemeester Meijdam van Zaandam met gemeentesecretaris Maria Overmars. De voormalige burgervader komt zelf aan het woord. Aansluitend wordt er met (ervarings)deskundigen over het thema gediscussieerd. Ned.1, 21.55-22.40u.

Galileo. Presentator Reinier van den Berg tracht na te gaan in hoeverre slimheid is aangeleerd. Hij praat met Floor Sietsma die als twaalfjarige de Universiteit van Amsterdam bezocht. Ook krijgt hij een masterclass schaken en speelt een partij tegen schaker Hans Böhm. Ned.1, 22.40-23.15u.

Want elk graf heeft z’n verhaal. Reportage over de reis van nabestaanden van slachtoffers van de Japanse bezetting van maart 1942 tot augustus 1945. Zij worden gevolgd in Nederland en op de erevelden van Indonesië tijdens een pelgrimsreis van de Oorlogsgravenstichting. Ned.1, 23.15-0.05u.

amusement

Zomeravondcafé. Gesprekken met Barbara en Frits Barend over het komende voetbalseizoen en hun passie voor het spel. Verder Sparta-fan Jules Deelder en deejay Daniël Dekker die voorzitter is van de supportersvereniging van Ajax. Ned.2, 19.30-20.40u.

Denkend aan Showroom. Jan Fillekers en Henk van der Horst kijken terug op hun programma uit de jaren tachtig met o.a. fragmenten van Sjoke Jansen die dertig jaar lang het erf van haar Kempische langgevelboerderij niet verliet en Job Luit die met woorden motoren aan de praat kreeg. Ned.1, 21.05-21.55u.

drama

State of play. Slot van een 6-delige Engelse dramaserie over moord, bedrog, intriges, passie, overspel en politiek. Met David Morrissey, John Simm, Kelly Macdonald e.a. Ned.3, 22.45-23.45u.

sport

De wedstrijden: Jong Oranje. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van Jong Duitsland tegen Jong Oranje in het Duitse Meppen. Talpa, 20.00-22.15u.