Televisie Film van de dag

Brubaker. Traditioneel gevangenisdrama met een routineus charismatische Robert Redford in de hoofdrol als de nieuwe, hervormingsgezinde directeur van een strafboerderij in Arkansas.Hij maakt zijn entree incognito als gevangene en stuit op een reeks misstanden die minutieus gedocumenteerd worden in de eerste dertig minuten. De middeleeuws aandoende leefomstandigheden in de gevangenis zijn abominabel. Gevangenen worden geslagen, verkracht en omkoping is aan de orde van de dag. Dit is wat Amerikanen ‘gritty realism’ noemen, bovendien gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Zodra Redford zich bekendmaakt als nieuwe directeur Henry Brubaker verandert de film in een voorspelbaar drama met goedbedoelde, liberale speeches. De film moet het hebben van sterke bijrollen van o.m. Yaphet Koto en een jonge Morgan Freeman als gestoorde gevangene.Stuart Rosenberg, 1980, VS), RTL 7, 22.05-0.30u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg