Tegenstander van Chávez ontsnapt

Een kopstuk van de Venezolaanse oppositie is dit weekeinde ontsnapt uit een militaire gevangenis. Dat heeft de Venezolaanse openbaar aanklager zondag meegedeeld.

Carlos Ortega (60) was in 2002 en 2003 als voorman van de grootste vakbond een van de leiders van de twee maanden lange staking tegen de linkse president Hugo Chávez. Ook werd Ortega verdacht van betrokkenheid bij een korte militaire coup tegen Chávez, in 2002.

De staking verlamde destijds de regering omdat de schatkist leeg raakte nadat ook de olieproductie stil kwam te liggen. Door de top en middenkader van het staatsoliebedrijf te ontslaan wist Chávez de staking te ontmantelen.

Ortega vluchtte naar Costa Rica, toen bleek dat justitie hem wilde vervolgen. In 2004 liep zijn asiel in dat land af en moest hij terug naar Venezuela. Hij dook onder, maar werd in maart 2005 gearresteerd in een gokhal. De rechter veroordeelde hem tot zestien jaar cel wegens burgerlijke rebellie en opruiing. De oppositie noemt hem een ‘politieke gevangene’.

Samen met Ortega ontsnapten drie vastgezette militairen. Waarschijnlijk hebben de vier hulp gehad van cipiers. Dat zou betekenen dat bepaalde delen van het leger niet onder Chávez’ controle staan. De gevangenisdirectie stelt dat de bewakers omgekocht zijn.

De partij van Ortega maakte gisteren een vorige week geschreven brief van hem openbaar. Daarin zegt deze zich „veiliger te voelen achter de tralies dan op straat”. De advocaat van zijn vakbond trok dan ook in twijfel of Ortega wel echt ontsnapt is. (BBC, AP, AFP)