Studiemateriaal

Het lijkt een willekeurige verzameling van ad hoc in een pan geflikkerde levensmiddelen. Maar het zou flauw zijn het als zodanig te benaderen. Liever maak van ik de bonte parade studentenhappen op mijn weblog een academische studie. Een eerste analyse leidt tot de volgende conclusies:

1 Studenten bezitten een ongebreidelde creativiteit waar het gaat om het combineren van zeer uiteenlopende ingrediënten in een enkele pan (zie ook bijlage A)

2 Studenten houden in het algemeen van ovenschotels, van geruld gehakt en van aardappelpuree en in het bijzonder van ovenschotels met geruld gehakt en aardappelpuree.

3 Gerookte zalm, prei en zilveruitjes genieten binnen de studentengemeenschap een bovengemiddelde populariteit, evenals maïschips, bonen en Mexicaanse kruiden.

4 Kaas lijkt de belangrijkste bron van eiwitten te zijn. Frequent genoemd worden geraspte en blauwe kaas en Franse kazen. Aparte vermelding verdient Boursin, dat vaker wordt genoemd dan welk ander ingrediënt ook.

5 De student hecht vermoedelijk weinig waarde aan de consumptie van vers fruit. Als hij fruit eet doet hij dat graag uit blik en bij voorkeur als component van de warme maaltijd, zoals een ovenschotel (zie ad 1 en bijlage A).

Bijlage A

Ter illustratie enkele door de onderzochte groep zelf aangedragen voorbeelden:

A. Ovenschotel van sperziebonen, een blik champignonsoep, paprikachips en geraspte kaas.

B. Fondue van stukjes kipfilet, witte druiven, camembert en witte wijn.

C. Pasta met Smac-blokjes, ananas uit blik en slagroom

Mijn onderzoek loopt nog steeds en iedereen die studeert of heeft gestudeerd is van harte uitgenodigd om eraan mee te werken. Dat kan op www.nrc.nl/kokenetc. Bij wijze van vergoeding (als student doe je natuurlijk niets voor niets) geef ik je het recept voor een pittige chili met maïs-chips en geraspte kaas.

Voor 6 studenten:

3 eetlepels olijfolie

2 grote uien, gehakt

3 teentjes knoflook, fijngehakt

2 grote paprika’s, in stukjes

½ eetlepel komijnpoeder

½ eetlepel chilipoeder

½ theelepel kaneelpoeder

1 blik gepelde tomaten

2 grote blikken (a 800 g) bruine bonen of kidneybeans

tabasco

erbij: maïschips, zure room, geraspte kaas

Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin de ui een paar minuten. Voeg de knoflook, paprika en specerijen toe en laat zachtjes vijf minuten meebakken. Spoel de bonen af in een vergiet en laat ze uitlekken. Doe ze, samen met de gepelde tomaten, in de pan en breng alles tegen de kook aan. Draai het vuur laag, leg een deksel schuin op de pan en laat een kwartier tot een half uur pruttelen. Voeg eventueel een scheut water toe, de chili moet lekker smeuïg zijn. Maak hem op smaak met zout en tabasco. Serveer de chili met maïschips, zure room en geraspte kaas.

Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc.

    • Janneke Vreugdenhil