Rabarberhazelnoot

Nodig: 1,25 kilo verse rabarber 250 gram boter, op kamertemperatuur 300 gram kristalsuiker 3 grote eieren 2 theelepels vanille-essence 1,25 dl yoghurt 350 gram bloem 2 theelepels bakpoeder 1 theelepel gemalen kaneel 1 theelepel zout en peper Kruimellaagje: 75 gram bloem gram kristalsuiker 60 gram bruine basterdsuiker 1/2 theelepel gemalen kaneel 60 gram boter, op kamertemperatuur 50 gram hazelnoten, geroosterd en grof gehakt (zie inleiding)

Koop voor deze taart mooie, stevige, verse rabarber. Vers gesneden rabarber uit de tuin is natuurlijk het aller lekkerst, want die is nog krokant, sappig en heerlijk rins van smaak. Vermijd slappe stelen omdat daarbij de kans groot is dat de smaak grotendeels is verdwenen. Rooster hazelnoten door ze circa 5 minuten in een kleine, droge koekenpan op een matig vuur te bakken, waarbij u de pan af en toe schudt. Ze moeten iets donkerder van kleur zijn en lekker nootachtig ruiken. Snijd de rabarber bij en was onder de koude kraan. Snijd de stelen in dunne plakjes en laat ze goed uitlekken in een groot vergiet. (U moet tussen de 1 kilo en 1,25 kilo hebben.)

Doe voor de taart de boter en kristalsuiker in een grote kom en klop tot een licht en luchtig mengsel. Klop er een voor een de eieren door, waarbij u telkens goed klopt. Klop er de vanille-essence en vervolgens de yoghurt door.

Zeef de bloem met het bakpoeder, de kaneel en het zout boven een andere kom. Schep het bloemmengsel door het ei-botermengsel. Schep het beslag in een licht ingevette taartvorm van 33 x 23 centimeter. Strijk er de bovenkant glad en verspreid er de plakjes rabarber over. Meng in een kom voor het kruimellaagje de bloem met de kristalsuiker, basterdsuiker en kaneel. Snijd er met behulp van een speciale deegsnijder of met twee messen de boter door tot het mengsel op broodkruim lijkt. Schep er de hazelnoten door. Strooi het kruimmengsel uit over de rabarber.

Zet de taart circa 70 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven, of tot een in het midden ingestoken satéstokje er schoon uitkomt. Laat de taart dan op een metalen rooster afkoelen. Snijd de taart in vierkantjes en serveer.

Kim Maclean

Morgen: citroentaart.

    • Kim Maclean