Puerto Rico wel degelijk voller dan Nederland

Met ons artikel `Houd toch op Nederland vol te noemen` (Opiniepagina,15 juli) hebben wij de steen kennelijk zo hard in de vijver gegooid dat enkele brievenschrijvers zich geroepen voelen lukraak in het rond te schieten.

Zo schrijft P.E.S. Wormer dat een minuutje googlen niet laat zien dat Puerto Rico dichter bevolkt is dan Nederland, zoals wij beweren. Dat klopt. Twee minuten googlen leert dat alle almanakken en relevante databases - ook die de VN (zie esa.un.org) en de Wereldbank (zie worldbank.org) gebruiken - Puerto Rico wel degelijk als dichter bevolkt rangschikken, met 446 inwoners per km2 versus 392 in Nederland. Alleen de CIA denkt er anders, de bron die Wormer noemt.

Dit laat zijn algemene punt natuurlijk onverlet: waarom Nederland vergelijken met exotische uithoeken in de Caraïben als het minder bevolkte Denemarken om de hoek ligt? Of Duitsland? Juist omdat die landen minder dichtbevolkt zijn, hoewel ze een uiterst restrictief immigratiebeleid voeren. Puerto Rico, maar ook Zuid-Korea, daarentegen zijn minstens zo dichtbevolkt, maar hebben nooit politieke partijen gekend die successen behaalden met de opvatting dat er niemand meer bij kan. Dat is de crux.

Een andere brievenschrijver (Lijntje Pronk) schrijft dat onze opmerking dat er niemand voor de creatie van de Blauwe Stad en het nieuwe kunstmatige meer in Groningen is geëvacueerd, bewijst dat we ons niet in het project hebben verdiept. Dat hebben we wel. En navraag leert opnieuw dat er niemand voor dat project is onteigend - de organisatie laat via ons weten geïnteresseerd te zijn in mogelijke gedupeerden. Pronk kent ze, zij niet.

Volgens ing. Peter Kouwenhoven stellen wij ”dat het gebrek aan integratie een gevolg is van de sociaal-economische achterstand”. Dat vindt hij simplistisch. Maar dat stellen wij helemaal niet. Wij wijten dit gebrek aan integratie in ons artikel aan ”de geïnstitutionaliseerde neveneffecten van de verzorgingsstaat en de moeite die allochtonen ondervinden op de arbeidsmarkt”. Waarom dacht Kouwenhoven dat de werkgevers ooit Turken en Marokkanen naar Nederland hebben gehaald? Omdat ze niet weten wat werken is? Nee. Marokkanen en Turken calculeren net zo goed als Litouwers, Polen en Nederlanders. Vraag het Nederlanders eens die op de vlucht voor de belastingdienst naar België zijn geëmigreerd.