Premier Howard trekt immigratiewet in

Canberra. De Australische premier John Howard heeft gisteren het wetsvoorstel ingetrokken om asielzoekers die per boot arriveren naar detentiekampen buiten Australië te sturen. Eén senator van Howards centrumrechtse coalitie zou gisteren tegen het voorstel stemmen, waardoor er geen meerderheid in de Senaat zou zijn. Met de wet wilde de regering onderscheid maken tussen asielzoekers die per vliegtuig en hen die per boot het Australische vasteland bereiken. Bootvluchtelingen zouden worden overgebracht naar een door Australië gefinancierd kamp in Nauru, een ministaatje (21 km2) dat 2.800 kilometer ten noordoosten van Australië ligt. Daardoor had Australië zijn handen van hen af kunnen trekken. De weerstand binnen de coalitie is een van de grootste tegenslagen voor Howard sinds hij tien jaar geleden premier werd. Vorige week stemden drie Liberale parlementariërs met de oppositie mee toen het wetsvoorstel werd behandeld in het Huis van Afgevaardigden.