Paardensport voelt zich buitengesloten in China

In de paardensport zijn stemmen opgegaan af te zien van deelname aan de Olympische Spelen in 2008, nu de organisatie in Peking besloten heeft de hippische disciplines te ‘verbannen’ naar Hongkong. Bij de Wereldruiterspelen in Aken wordt de komende weken topberaad gehouden. De verwachting is dat de Europese federaties een gezamenlijk standpunt zullen innemen.

Grootste knelpunten zijn de bedwelmende hitte, de duur van de quarantaine voor de paarden en het gevoel „om politieke redenen” te zijn ‘weggestuurd’ naar een locatie op ruim drie uur vliegen van het olympisch centrum. „Afgezonderd van de rest, we horen er niet bij”, verklaarde de Nederlandse directeur van de Wereldruiterspelen, Frank Kemperman, gisteren tegenover persbureau ANP.

George de Jong, directeur Topsport bij de Koninklijke Nederlandse Hippische Federatie: „We moeten de voor- en nadelen goed tegen elkaar afwegen. Wat zijn de risico’s, hoelang van te voren moeten de paarden er naar toe? Er moet wel een reëel plaatje uitkomen, anders heeft het weinig zin. Het welzijn van de paarden en de plannen van de eigenaren zijn voor ons daarbij van groot belang.”

Ook in het Duitse kamp, dat favorieten heeft in alle drie olympische disciplines (springen, dressuur en military), is de stemming bedrukt na een recent bezoek, aldus Kemperman: „Door de hitte in combinatie met de droge lucht is het er voor de paarden niet uit te houden. Je hoeft geen veterinair te zijn om zoiets te constateren. Het is erger dan in Peking. Verder is alles rond het transport en de periode van afzondering nog volslagen onduidelijk.”

Kemperman was bij de Spelen van Sydney (2000) verantwoordelijk voor de hippische onderdelen binnen de organisatie. „Daar zaten we weliswaar ook buiten de stad, maar op een te overbruggen afstand. Je kon ’s avonds nog naar het hockey. Nu zijn we op onszelf aangewezen, wat het bijzondere van de Spelen er vanaf haalt. Op zinvolle vragen hierover aan de organisatie komt geen duidelijk antwoord. Ik zou niet raar opkijken als topruiters straks zeggen: dit doe ik mijn paard niet aan.”

Ook over de reden van de ‘verbanning’ naar Hongkong bestaat veel onduidelijkheid. Formeel was dat besmettingsgevaar voor de dieren. „Ik vraag me af of dat zo is”, zegt Kemperman. „We voelen ons nu het stiefkindje.”