NASA is opnamen landing maan kwijt

De originele beeldopnamen van de eerste maanlanding zijn zoek. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA probeert de tapes van 20 juli 1969 al ruim een jaar te vinden, maar zonder succes. Dat liet een woordvoerder gisteren weten.

Op de tapes staat onder meer de destijds door miljoenen televisiekijkers bekeken maanwandeling van Neil Armstrong. Ook zijn beroemde uitspraak „one small step for man, one giant leap for mankind” (een kleine stap voor de mens, een gigantische sprong voor de mensheid) is te horen.

NASA bezit kopieën van het verdwenen materiaal. Die bestaan onder meer uit opnamen van oude televisie-uitzendingen, die echter van slechtere kwaliteit zijn dan de originele banden. Volgens de zegsman is het mogelijk dat zelfs als de magnetische tapes weer opduiken, ze wegens achteruitgang van de kwaliteit niet meer afspeelbaar zijn.

De banden bevatten ook gegevens over de gezondheid van de astronauten en de staat van het ruimtevaartuig. In totaal is NASA zevenhonderd dozen met materiaal van de verscheidene Apollo-missies kwijt. (AP, Reuters)