Maar één tas aan boord op Brits vliegveld

Op grond van nieuwe regels voor handbagage mogen passagiers op Britse vliegvelden voortaan nog slechts één tas aan boord meenemen, ter grootte van een laptopcomputer.

Vloeistoffen blijven afgezien van babymelk en bepaalde medicijnen verboden. Onder vloeistoffen vallen ook pasta’s en gels.

De Britse media meldden vanmorgen dat de regels naar verwachting ook op langere termijn van kracht zullen blijven. Ze komen in de plaats van tijdelijke, nog strengere regels, die sinds afgelopen donderdag golden uit vrees voor terroristische aanslagen.

De politie bespreekt nog met de luchthavenautoriteiten welke groepen passagiers aan extra grondige fouillering moeten worden onderworpen. Er is sprake van dat niet alleen op bijzonderheden als een uitzonderlijk reispatroon of verdacht gedrag zal worden gelet, maar ook op de etnische en religieuze achtergrond van reizigers.

Een hoge politiefunctionaris, die zelf moslim is, waarschuwde gisteren dat een situatie dreigt te ontstaan waarin het strafbaar wordt als Aziatische moslim te reizen. „Dat is onverteerbaar voor iedereen”, zei Ali Dizaei van de Londense politie tegen de BBC. „Het zijn gemeenschappen die het terrorisme kunnen verslaan en wat we niet willen doen is gemeenschappen van ons vervreemden die ons juist moeten helpen terroristen te vangen.”

De afmetingen van een tas die nog mee mag aan boord, bedragen maximaal 45 bij 35 bij 16 centimeter, inclusief eventuele wielen, hengsels en zijvakken. Dit betekent dat veel kleine koffers, die tot vorige week waren toegestaan, voortaan dienen te worden ingecheckt. Vooral voor zakenlieden, die verder vaak geen andere bagage meenamen, betekent dit tijdverlies. Rolstoelen, kinderwagens en wandelstokken mogen na inspectie nog wel mee in de cabine.

Intussen zet de politie haar zoekacties in een bos bij High Wycombe, ten westen van Londen, voort. Er zouden een pistool en een geweer zijn gevonden, die verband houden met een complot om een tiental transatlantische vluchten in de lucht tot ontploffing te brengen. De politie wilde de wapenvondst niet bevestigen.

De politie heeft tot morgen om de eerste bewijsvoering voor haar beschuldigingen aan een rechtercommissaris voor te leggen. Op grond daarvan wordt besloten of de 23 personen die nog vastzitten wegens de zaak, onder arrest blijven.