Leg kabelsector en KPN dezelfde spelregels op

In deze krant van 3 augustus werd ondergetekende aangehaald in het artikel `Landelijke kabelaar versus KPN` over de consolidatie in de kabelsector.

Ik zou mij weinig zorgen maken over de consolidatie in de kabelsector aangezien de kabelbedrijven daardoor voorlopig vooral met zichzelf bezig zouden zijn, aldus het artikel. Om misverstanden te voorkomen, moet deze uitspraak wel in een bredere context worden geplaatst.

KPN ziet met vertrouwen de concurrentie met een consoliderende kabelsector tegemoet, maar dan moeten de spelregels voor beide partijen de zelfde zijn. Ofwel KPN moet minder regels opgelegd krijgen, ófwel de kabelsector moet worden geconfronteerd met maatregelen die gelijkwaardig zijn.

Om één voorbeeld te noemen. Volgens de bestaande regelgeving moet KPN toegang geven tot haar netwerk aan concurrenten zodat zij dezelfde diensten als KPN kunnen aanbieden aan consumenten en zakenleven. De kabelbedrijven hebben deze verplichting niet. Zij hoeven geen concurrenten toe te laten. Daardoor behouden zij hun monopolie op televisiedistributie via de kabel.

Door de consolidatie kan de kabelsector ook inkoopmacht uitoefenen op de leveranciers van programma`s. Immers, hoe groter een kabelbedrijf is hoe beter het de programma-aanbieders onder druk kan zetten. Het gevaar is groot dat de kabelbedrijven ervoor zorgen dat andere televisiedistributeurs zoals KPN of de satelliet niet dezelfde aantrekkelijke programma`s kunnen krijgen óf onder ongunstiger voorwaarden.

De oplossing is dat de kabelexploitanten een verplichting krijgen om hun programmapakketten ook ter beschikking te stellen aan andere distributeurs, die deze pakketten kunnen wederverkopen. Deze `wederverkopers` kunnen de zo broodnodige concurrentie op de kabel bewerkstelligen.

    • Marcel Smits Financieel Directeur Kpn