Israël begint terugtrekking uit Z-Libanon

Het Israëlische leger is begonnen met het vertrek uit Zuid-Libanon. Dorpen als Marjayoun en het platgebombardeerde Bint Jbail zijn ontruimd.

De legerleiding wil dat volgende week alle eenheden uit Libanon zijn teruggetrokken.

Daarop vooruitlopend is het leger begonnen met de snelle demobilisatie van de 30.000 reservisten. Tachtig procent van hen zal voor het weekeinde thuis zijn. De reservisten in Libanon worden gedeeltelijk vervangen door dienstplichtigen die een zone van vier tot zes kilometer zullen bewaken tot het Libanese leger en de VN-vredesmacht UNIFIL zijn aangekomen.

De bevelhebber van het Noordelijk Commando, generaal-majoor Udi Adam, heeft gisteren overleg geopend met de bevelhebber van UNIFIL, de Franse generaal-majoor Alain Pellegrini. Het is de bedoeling dat een versterkt UNIFIL de controle overneemt zodra het Israëlische leger vertrekt. Ook eenheden van het Libanese leger worden binnen 48 uur naar zuidelijk Libanon gedirigeerd.

Tijdens een speciale zitting van het Israëlische parlement zei premier Olmert dat de Libanese shi’itische beweging Hezbollah niet langer over capaciteit beschikt om „de zwakheid van Libanon uit te buiten.” Volgens de premier is „de strategische balans in de regio gewijzigd in het nadeel van Hezbollah.” Hij zei dat het wapenarsenaal van Hezbollah grotendeels is vernietigd, de leiders gedemoraliseerd zijn en dat topleider Nasrallah een doelwit blijft. „Wij vergeven niet”, aldus Olmert, die werd uitgejouwd omdat de twee ontvoerde soldaten nog altijd in handen zijn van Hezbollah en deze beweging niet is „gebroken”.

De premier erkende dat er tijdens de oorlogsvoering ,,tekortkomingen’’ aan het daglicht waren gekomen. Israëls grootste tank, de Merkava 4, bleek niet bestand tegen anti-tankraketten van Hezbollah. Maar ook op de opvang van bewoners uit Noord-Israël is veel kritiek uitgeoefend.

„Er zijn veel fouten gemaakt, fouten op het gebied van de onderkenning van de dreiging, fouten in het management van de oorlog en fouten in het management van het thuisfront”, aldus Likudleider Netanyahu. Volgens hem is duidelijk geworden dat het „concept van eenzijdige terugtrekking” nooit meer voor herhaling vatbaar is. Rechts Israël meent dat de terugtrekking uit Zuid-Libanon in 2000 en uit de Gazastrook in 2005 de onveiligheid heeft vergroot. Olmert liet de kritiek van zich afglijden. Zijn drie maanden oude regering beschikt over een meerderheid in het parlement.