Interessante mislukking

dvd Down in the Valley. Regie: David Jacobson. Met Edward Norton, Evan rachel Wood. Rory Culkin. ***

dvd

Down in the Valley. Regie: David Jacobson. Met Edward Norton, Evan rachel Wood. Rory Culkin.

Regisseur David Jacobson heeft iets met de zielenroerselen van onberekenbare personages, want zijn vorige film had seriemoordenaar Jeffrey Dahmer als hoofdpersoon en zijn debuut Criminal (1994) ging over een man die de sleur van alle dag wilde doorbreken door een plotselinge misdaad te begaan. In Down in the Valley is zijn hoofdpersoon (Edward Norton, ook coproducent van de film) de greep op die alledaagse werkelijkheid al lang kwijtgeraakt en heeft die ingeruild voor een droomwereld waarin cowboys en outlaws figureren. Down in the Valley hoort in de categorie interessante mislukkingen. Er zitten meer gaten in de plot dan antwoorden en de nu uitgekomen dvd biedt maar liefst drie verschillende eindes die bij elkaar opgeteld nog niet de 125 minuten halen die de film tijdens zijn première op het Filmfestival Cannes in 2005 geduurd moet hebben. Het beste is om ze maar gewoon allemaal achter elkaar af te draaien. Hoe het nu precies zit met waan en werkelijkheid in deze film is minder interessant dan z’n poging om de western te deconstrueren.

    • Dana Linssen