Ik voorzie vechtpartijen met kluunijzers

Het is alsof de duivel ermee speelt, bij het ijsdansshowmultiextravaganzaprogramma van SBS6, Sterren Dansen op het IJs. In het programma, dat vrijdag begint, dansen Sterren op het ijs (nou ja, Sterren, ex-Idols, ex-Luvs, oud-politiecommissarissen en Jody Bernal), maar tot nu toe is er weinig gedanst en meer in het ziekenhuis gelegen.

Eerst sloeg oud-politiecommissaris Klaas Wilting over de kop bij een dubbele axel (of iets dergelijks) en was hij urenlang zijn geheugen kwijt. Nu heeft Ellemieke Vermolen (presentatrice van SBS Shownieuws) haar rib gekneusd bij een dubbele axel (of iets dergelijks). En tot overmaat van ramp ontwikkelde zich op een van de stembanden van de presentator van het programma, Gerard Joling, een poliep, waardoor hij niet meer kan praten. „Ik sms met hem,” vertelde mede-presentatrice Nance gisteren bij de perspresentatie. „Dus waarschijnlijk heeft hij binnenkort een sms-duim.” Er blijft ze niets bespaard, daar bij SDohIJ.

En dan heb ik het nog niet over Dancing On Ice die óók deze herfst van start gaat. Ik voorzie vechtpartijen met kluunijzers en cat fights met getrek aan blonde haren tussen Nance en Wendy van Dijk, die de RTL-versie gaat presenteren.

Bij de presentatie oogde Nance ontspannen. Ze vertelde aan een collega dat ze in plaats van een agenda een whiteboard gebruikt (onhandig in je handtasje, leek mij). „En vanmorgen keek ik op mijn whiteboard en toen dacht ik: ik heb nooit meer vrij!” Dat krijg je als je een ijsdansshowmultiextravaganzaprogramma presenteert.

Intussen schaatsten de duo’s, bestaande uit een Ster en een professionele kunstschaatser uit een Oostblokland, het ijs op en deden een kunstje. De stem van SBS6 – „Ik ben Michiel, ik ben de stem van SBS en ook de stem van Sterren Dansen op het IJs” – vertelde bij elk duo een vermakelijke anekdote. Dus bij Wilting dat hij zijn geheugen kwijt was geraakt voor dit programma, en bij zanger Jody Bernal dat hij ‘roekeloos en gevaarlijk’ schaatst.

João Varela, het LPF-kamerlid, doet ook mee, waardoor ik de LPF, de Tweede Kamer, en eigenlijk de hele wereld niet meer serieus kan nemen. Varela kon goed achteruitschaatsen, vertelde de SBS-stem, en was in zijn jeugd Nederlands kampioen verspringen geweest. Aan het eind moesten de Sterren poseren voor de paparazzi. „En nu een showpose!” riep Nance. Varela maakte het At Your Service-gebaar.

    • Aaf Brandt Corstius