‘Het is laboratoriumwerk, maar dat is juist wat ik wil’

NAAM:Wieteke Hoeijmakers

LEEFTIJD:

21 jaar

STUDIE:

Molecular Mechanisms of Disease aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vijfdejaars

AANTAL MEDESTUDENTEN:

Maximaal 30 studenten worden jaarlijks toegelaten

NAAM:Wieteke HoeijmakersLEEFTIJD:21 jaarSTUDIE: Molecular Mechanisms of Disease aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vijfdejaarsAANTAL MEDESTUDENTEN:Maximaal 30 studenten worden jaarlijks toegelatenWieteke Hoeijmakers LEEFTIJD: 21 jaar STUDIE: Molecular Mechanisms of Disease aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vijfdejaars

„Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt. De naam van mijn studie zegt precies wat ik studeer: de moleculaire mechanismen van ziekte. Dat houdt in: onderzoek naar het ontstaan en de ontwikkeling van ziekten. In Nijmegen doen ze bijvoorbeeld malariaonderzoek. Daar wordt onderzocht hoe de overdracht van deze parasiet van mens op mug kan worden tegengegaan, om te voorkomen dat nog meer muggen besmet raken en de ziekte zich verder verspreidt.

De studie is een onderzoeksmaster, voor studenten die net als ik een bachelor in biologie hebben. Geneeskunde of farmacie kan ook. Vorig jaar was het eerste jaar dat deze master gegeven werd. Spannend, want het is een intensieve studie. Nu ben ik druk bezig om mijn eerste stageverslag te schrijven. Mijn stage heb ik bij het universitair onderzoeksinstituut gedaan. Ik heb de verschillende functies van een eiwit onderzocht en de rol die dat eiwit speelt bij kanker. In praktijk betekende dat dat ik een eiwit in verschillende cellen plaatste. Ik onderzocht hoe het eiwit tot expressie kwam bij het toevoegen van een stof . Het is echt laboratoriumwerk, maar dat is juist wat ik wil. Vooral kankeronderzoek spreekt me aan. De patiënt staat wat verder van je af, maar die wordt zeker niet vergeten. Nog een jaartje studeren, en dat wil ik het liefst bij een onderzoeksinstituut aan de slag. In de life sciences.

Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik bij biologie al een onderzoeksstage had gelopen. Dat beviel me wel. Het is niet zo dat ik van jongs af aan al wist dat ik dit wilde. Alhoewel. Toen ik in groep vijf zat, heb ik wel een spreekbeurt gehouden over biologisch onderzoek. Maar ja, die spreekbeurt hou je vooral over het beroep van een van je ouders. Mijn vader is ook onderzoeker.”

Jessica van geel

Informatie over de studie staat op www.ru.nl/master/ncmls-mmd en dan het vakje Molecular Mechanisms of Disease.

    • Jessica van Geel