Handig inspelen op hebzucht

Voormalig valutahandelaar en tennissponsor René van den Berg is veroordeeld voor oplichting en witwassen.

Hij kreeg vijf jaar gevangenisstraf.

René van den Berg. Foto WFA WFA44:VERDACHTE 'TENNISZAKENMAN' OPGEPAKT:AMERSFOORT;24JUL2005 **ARCHIEFFOTO ***- De politie heeft een man uit Hilversum opgepakt die verdacht wordt van grootschalige oplichting. Eerderdeze week werd bekend dat er tegen hem aangifte was gedaan.De man,die bekend is als sponsor in het tennis,zou mensen voor 100 miljoen euro hebben opgelicht.Op de foto is Rene van den Berg (L) tijdens het Priority Dutch Open toernooi op 20 juli jl. te zien. Hij feliciteert hier Melle van Gemerden met zijn overwinning op Rochus. ***ATTENTIE REDACTIES: WFA RAADT AAN OM DE MAN IN KWESTIE ONHERKENBAAR TE MAKEN.*** WFA/jvdh/str. Henk Koster WFA WFA

René van den Berg leek onaangedaan tijdens het aanhoren van het vonnis, en bij het verlaten van de rechtszaal zwaaide hij glimlachend naar familie en vrienden op de publieke tribune. Toch kan de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam de voormalig valutahandelaar gisteren niet zijn meegevallen. Vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf kreeg hij, precies wat het openbaar ministerie had geëist.

De rechter rekent het Van den Berg zwaar aan dat hij beleggers voor eigen gewin heeft bedrogen. Ze vonden dat de aanklacht op alle punten was bewezen en verklaarde hem schuldig aan de strafbare feiten oplichting, valsheid in geschrifte, bedrieglijke bankbreuk, overtreding van de Wet toezicht kredietwezen en witwassen.

Van den Berg, die al ruim een jaar vastzit, heeft „handig ingespeeld op menselijke hebzucht”, zei rechtbankvoorzitter A. van Oosten. Hij zette een beleggingsnetwerk op onder vrienden en kennissen die hij „onwaarschijnlijk” hoge rendementen garandeerde. De beleggers die het eerst kwamen kregen inderdaad hoge opbrengsten, maar die werden betaald uit de inleg van beleggers die later instapten. Volgens de rechtbank was voorzienbaar dat deze ‘pyramidestructuur’ zou instorten.

De rechtbank constateerde dan ook dat Van den Berg het geleende geld niet belegde, maar gebruikte om „virtuele rendementen” uit te keren, hoge provisies te betalen aan tussenpersonen, de verliezen van de valutahandel in zijn bedrijf Intervaluta BV te dekken, privé-uitgaven te doen en sportevenementen te sponsoren. Zo was Van den Berg een bekende sponsor in de tennissport. Van den Berg, die vorig jaar juni failliet ging, heeft volgens de curator ruim 1.400 mensen benadeeld voor een bedrag van 127 miljoen euro.

De opgelegde straf was aanmerkelijk hoger dan was verwacht. De rechtbank ging niet mee in het door de verdediging van Van den Berg geschetste beeld van een solide belegger die de zaken boven het hoofd waren gegroeid. „Verdachte heeft de vooropgezette bedoeling gehad om zichzelf ten koste van het goedgelovige publiek te verrijken”, aldus de rechtbank. Wat hem door de rechtbank zwaar wordt aangerekend, is dat dit precies het gedrag is waar Van den Berg het publiek voor waarschuwt, in een door hem zelf geschreven boekje over valutahandel.

De rechtbank ging eveneens voorbij aan de vergelijking met de strafzaak tegen de Ahold-top die de verdediging maakte. Daarin kreeg geen van de bestuurders een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. „De Ahold-verdachten waren niet uit op enig financieel gewin of voordeel”, aldus de rechtbank.

De zitting, die anderhalf uur te laat begon omdat justitie Van den Berg niet op tijd had opgehaald uit de Koepelgevangenis in Haarlem, was in een klein half uur voorbij. De echtgenote van Van de Berg was minder onaangedaan dan haar man. Betraand verliet zij na de zitting het gerechtsgebouw en weigerde commentaar te geven.

    • Elsje Jorritsma