Hanco Kolk tekent in New Yorker

Striptekenaar Hanco Kolk is gevraagd door het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker om vijf paginagrote kleurenprenten te tekenen, met als thema ‘Casanova in New York’. Publiceren in het legendarische literaire opinieweekblad is ongeveer de hoogste eer die een illustrator of schrijver te beurt kan vallen. Eerdere Nederlandstalige tekenaars die Kolk voorgingen zijn bijvoorbeeld Kamagurka, Joost Swarte en Ever Meulen.

Kolk (Den Helder 1957) legde zo’n twee jaar geleden contact met het tijdschrift. „We vonden elkaar leuk, maar het duurde nog een tijd voor daar iets concreets uit voortkwam. Toen ze een serie steendrukken van mij zagen, geïnspireerd op de memoires van Casanova, wilden ze een soort ‘Casanova in New York’ van me. Maar Casanova is daar nooit geweest, dus ik ga in november in New York de tekeningen maken in de géést van die Casanova-serie; plaatjes in dezelfde sfeer waarop veel te zien is.”

Kolk, herkenbaar aan strakke lijnen en sterk gestileerde figuren, maakt onder meer de strip Meccano en, samen met Peter de Wit, Gilles de Geus en S1ngle. In 1996 ontving hij de Stripschapprijs.

    • Wilfred Takken