Groei EU op hoogste peil in zes jaar

Het gaat goed met de Europese economie. In het tweede kwartaal groeide de economie van de twaalf landen in de eurozone met 0,9 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Het is de hoogste groei in zes jaar.

Dit blijkt uit cijfers die Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie, heeft bekendgemaakt.

De groei in alle 25 lidstaten van de Europese Unie bedroeg ook 0,9 procent. Die tonen ook dat Europa het beter deed dan de VS en Japan in het tweede kwartaal. De Amerikaanse economie groeide in die periode met 0,6 procent, de Japanse met 0,2 procent.

Nederland zat met een groei van 1 procent net iets boven het Europese gemiddelde. Vorige week maakte het CBS bekend dat de economie vaart heeft. Ook het CBS meldde toen een kwartaal-op-kwartaal-groei van 1 procent.

De groei wordt onder meer geschraagd door de economische opleving van Duitsland en Frankrijk, de twee belangrijke landen van de eurozone.

Gisteren werd bekend dat de economische groei van Duitsland in het tweede kwartaal op 0,9 procent uitkwam. Volgens het Duitse bureau voor de statistiek was dit de sterkste kwartaal-op-kwartaal-groei van de laatste vijf jaar. Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat de economische groei in Frankrijk het afgelopen kwartaal was verdubbeld ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar.

Ondanks de gunstige cijfers waarschuwde de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, voor al te groot optimisme. De voorspelling voor het derde kwartaal van 2006 werd naar boven bijgesteld, maar de verwachtingen voor het vierde kwartaal zijn minder gunstig dan eerder was voorspeld.

De Commissie rekent in de eurozone nu op een groei van 0,7 procent in het derde kwartaal van dit jaar (was 0,5) en 0,65 procent gedurende de laatste drie maanden (was 0,75). De neerwaarts bijgestelde groei in het vierde kwartaal heeft volgens economen te maken met het gevaar voor verhoging van de rente door de Europese Centrale Bank. De bank in Frankfurt heeft daarop gehint.

Sinds het tweede kwartaal van vorig jaar groeide de economie in de eurozone met 2,4 procent. De twaalf landen die tot de eurozone behoren zijn België, Duitsland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Finland. In de gehele Europese Unie, die 25 landen telt, bedroeg de groei gedurende die periode 2,6 procent.