Globalisering? Nee, dank u

Amerikaanse en Britse geldbeheerders pakken het Nederlandse bedrijfsleven aan, alleen hebben ze de volgorde omgedraaid. Ze begonnen niet bovenaan het alfabet, maar onderop. Vendex KBB, VNU, Versatel, Stork, Shell. Nu zijn ze aangekomen bij de A. De A van Ahold. De A van Albert Heijn, het Nederlandse vlaggenschip van het concern.

Verkoop je Amerikaanse supermarkten en groothandel, is het advies van zwerfkapitalisten Paulson & Co, een Amerikaan, en Centaurus, een Brit. Zij zetten hun advies aan de bestuurders en commissarissen van Ahold kracht bij door ruim 6 procent van de aandelen Ahold te kopen.

Is dit een nieuwe aflevering in de uitverkoop van Nederland?

Bekijk het eens door de Amerikaanse bril. Eeuwenlang moesten zij werkloos toezien hoe Nederlanders stukken van de Verenigde Staten opkochten, om te beginnen met New York. Natuurlijk, we hebben ze ook wel eens geholpen, bijvoorbeeld om de staat Louisiana terug te kopen van de Fransen. Maar ja, zij deden ook het nodige voor ons, zie de Marshall-hulp.

Toen kwamen de jaren zeventig. Nederlandse ondernemingen kochten grote pakketten aandelen van Amerikaanse bedrijven. En kantoren. Later volgden de pensioenfondsen. Volgens Amerikaanse statistieken is Nederland van oudsher een van de grootste buitenlandse investeerders in de VS, met dank aan Shell, Philips, Akzo, Wereldhave, Ahold, ABN Amro, ING, Buhrmann, ABP, PGGM en ondernemers als John Fentener van Vlissingen.

Hoe moeten de Amerikanen zich gevoeld hebben?

Het advies van de geldbeheerders aan Ahold is een opkikker voor hun nationale trots.

En zeg zelf, hoe Nederlands is Ahold? De bestuursvoorzitter is een Zweed, Anders Moberg, de financieel directeur een Brit, John Rishton. Het gros van de activiteiten wordt in de VS uitgevoerd. Een van de grootste rechtszaken van Nederlandse beleggers, over het Ahold-boekhoudschandaal, is beslist door een schikking met een Amerikaanse rechter. Twee Amerikaanse vermogensbeheerders zijn de grootste aandeelhouders en als groep zijn Amerikanen ook de dominante beleggers, met 36 procent van de Ahold-aandelen, het dubbele van dat van Nederlandse beleggers.

Het Ahold-rumoer suggereert ook dat de trend van globalisering nieuwe tegenstanders heeft gevonden: zwerfkapitalisten. Het heeft geen zin om een wereldomspannend concern te willen zijn, met grote activiteiten in de Verenigde Staten en Europa, zeggen zij tegen Ahold. Laat het zwerven (met kapitaal) maar aan ons over, Ahold moet terug naar zijn wortels. Amerikaanse supermarkten voor de Amerikanen.

Menno TammingaMenno Tamminga

    • Menno Tamminga