Geschrapt medicijn vaak weer gegeven

Een kwart van de medicijnen die in het ziekenhuis wegens bijwerkingen gestaakt zijn, wordt binnen een half jaar weer door de huisarts voorgeschreven. Dat blijkt uit een studie in twee Nederlandse ziekenhuizen die gisteren verscheen in het medische tijdschrift Archives of Internal Medicine.

In de voorlopige ontslagbrief die de patiënt meekrijgt als hij het ziekenhuis verlaat, staat bijna nooit iets over medicijnen die gestopt zijn omdat de patiënt er ziek van werd. In de uitgebreidere brief die de huisarts later ontvangt, wordt de helft van de bijwerkingen genoemd, maar vaak niet in de samenvatting. De huisartsen nemen de informatie vervolgens lang niet altijd over in hun eigen dossier. Apothekers krijgen de informatie helemaal niet. Volgens onderzoeker dr. Paul Jansen, internist-geriater aan het UMC Utrecht, faalt de communicatie „op heel veel fronten”.

Specialist Jansen begon de studie omdat hij zelf meemaakte dat patiënten voor de tweede keer met bijwerkingen, zoals een maagbloeding of leverstoornis, in het ziekenhuis kwamen. De onderzoekers bestudeerden de dossiers van ruim tweehonderd ouderen op de geriatrische afdelingen van het UMC Utrecht en het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Oudere patiënten slikken vaak meerdere medicijnen, en zijn gevoelig voor bijwerkingen.

Volgens Jansen gelden de communicatieproblemen ook bij andere patiënten. Een TNS NIPO-enquête uit 2004 stelt dat bijna 3 procent van de Nederlanders te maken krijgt met fouten in de overdracht van medische informatie. Ook epidemiologen van het Rotterdamse Erasmus MC noemen de uitwisseling van gegevens over medicatie „gebrekkig”, in een rapport dat zij begin dit jaar schreven in opdracht van het College voor Zorgverzekeringen.

Zij schatten dat jaarlijks 12.000 mensen in het ziekenhuis belanden door bijwerkingen die vermeden hadden kunnen worden. Uit eerder onderzoek bleek dat 5 tot 15 procent van de ziekenhuisopnames van ouderen het gevolg is van bijwerkingen van medicijnen.