Geen gratuit geweld

DVD El día de la bestia (1995) Regie: Alex de la Iglesia. Met: Álex Angulo, Armando De RazzaSantiago Segura. ***

DVD

El día de la bestia (1995)

Regie: Alex de la Iglesia. Met: Álex Angulo, Armando De RazzaSantiago Segura.

Sloegen Spaanse griezelfilms onder het Franco-regime nog een dodelijk serieuze toon aan, met de komst van Alex de la Iglesia werd ook de humor de horrorfilm binnengeloodst. In El día de la bestia (1995) begeeft een priester zich op het slechte pad omdat hij daar Satan in levende lijve hoopt te ontmoeten. De priester heeft een code ontcijfert waarin de geboorte van de antichrist wordt aangekondigd, en hij wil van Satan persoonlijk horen waar de knul ter wereld zal komen. Kolderieke en gruwelscènes wisselen elkaar af, net als in De la Iglesia’s horrorkomedie La comunidad (2000) waarin een huizenverkoopster een felbegeerde zak geld vindt. In de making of El día de la bestia geeft de grappende regisseur vast een antwoord aan moraalridders: „Het geweld is niet gratuit, want je moet ervoor betalen om het te zien.”

    • Mariska Graveland