‘Enige remedie is opkoken van de vijver’

In vele tientallen vijvers met Japanse sierkarpers is de afgelopen weken het dodelijke koiherpesvirus uitgebroken. Volgens Toën Feyen, voorzitter van de 4.500 leden tellende Nishikigoi Vereniging Nederland, zijn er twee oorzaken voor de epidemie: de uitzonderlijke warme zomer en onkunde bij de visliefhebber.

Houden koi niet van warm weer?

„Het water in mijn vijver was vorige week bijna 25 graden Celsius, vier graden warmer dan normaal. Bij die temperatuur kan het herpesvirus uitbreken. Het is een soort aids, die het immuunsysteem aantast. De kieuwen gaan eraan, de slijmhuid laat los en de ogen vallen in. De enige remedie is het opkoken van de vijver tot 32 graden. Bij die temperatuur wordt het virus inactief en kunnen de vissen nog net overleven. Maar mijn advies is om meteen te ruimen. Pijnlijk, maar wel het beste. Niet altijd is het virus overigens de oorzaak van de problemen. Vaak ligt het aan slecht watermanagement. Vissen leven in hun eigen afval. Als je de waterfilters niet goed bijhoudt, krijg je een ammoniak- of nitrietprobleem.”

Hoe bestrijdt u de onkunde?

„Vier keer per jaar organiseren we cursussen visziekten. Daarnaast waarschuwen we steeds. Koop karpers niet via Marktplaats.nl maar bij gerenommeerde handelaren die op virussen controleren. En denk na. In een opwelling bij een tuincentrum vissen kopen is vragen om problemen.”

Komend weekeinde organiseert u in de Kasteeltuinen in Arcen een grote koishow. Loopt die gevaar door het virus?

„Nee, sinds 1998 breekt het virus af en toe uit. Wel hebben we extra maatregelen genomen. De wedstrijdbakken staan verder uit elkaar. Er staan spatschermen tussen en niemand mag met zijn handen in het water.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens