Doorstart Nighttown lijkt zeker

De Rotterdamse popzaal Nighttown gaat vrijwel zeker weer open. Curator Dennis Martens heeft een principe-akkoord gesloten met bierbrouwer Heineken over een doorstart van de concertzaal en discotheek.

Dit heeft Martens gisteren bekend gemaakt. Heineken bevestigt het principe-akkoord, maar wil in afwachting van een definitieve overeenkomst nog niets zeggen over de details.

Nighttown, het belangrijkste poppodium van Rotterdam, is sinds 18 juli gesloten op last van de curator. Op 4 juli werd de horecatak, Fab. Five Holding BV, failliet verklaard, met schulden voor een bedrag van twee miljoen euro.

Heineken koopt de naam, inventaris en goodwill uit Fab. Five Holding, en gaat op zoek naar een nieuwe horeca-exploitant. De schulden blijven achter in de failliete BV. Er is overeenstemming over het bedrag dat Heineken betaalt, maar over een aantal voorwaarden, waaronder het personeelsbestand, wordt nog onderhandeld. Het principe-akkoord moet uiterlijk eind volgende week worden bekrachtigd, aldus Martens. Volgens een woordvoerder van Heineken is dit ultimatum echter „geen must”.

De gevolgen van de nieuwe constructie voor de programmering zijn nog onduidelijk, zegt Pim Bottema, de bestuurder van Nighttown. Hij verwacht dat Live at Nighttown, de stichting die de programmering verzorgt, zal blijven bestaan. De stichting ontvangt tot en met 2008 440.000 euro subsidie per jaar van de gemeente Rotterdam. Bottema: „Als de stichting verdwijnt, vervalt die subsidie.”

Mogelijk verandert wel de gecompliceerde financiële relatie tussen de commerciële horecatak en de niet-commerciële programmeringstak. Een van de oorzaken van het faillissement van Fab. Five is volgens Bottema de garantstelling van de BV voor de stichting, bij tegenvallende kaartverkoop voor concerten. „We zullen iets moeten verzinnen waardoor de BV minder risico loopt. Dat kan door in de programmering meer op safe te gaan spelen, of door bands minder hoge garanties te bieden.”

Volgens de woordvoerder van Heineken wordt pas in de definitieve overeenkomst duidelijk of de nieuwe horeca-exploitant eisen zal stellen aan de programmering. „Voor ons is dit een pure horeca-aangelegenheid, het gaat om een relatie tussen klant en leverancier van bier. Het is geen onderdeel van onze nationale marketingplan.”

Het is de bedoeling van Heineken dat de nieuwe horeca-exploitant de huur (269.000 euro per jaar) gaat betalen. Het pand is eigendom van voormalig Nieuwe Revu-journalist Fons Burger.