Dell roept gevaarlijke accu terug

Computerfabrikant Dell haalt 4,1 miljoen batterijen van zijn laptops terug omdat de kans bestaat dat ze oververhit raken en vlam vatten. Tot nu toe is dit zes Amerikaanse bezitters van een Dell-laptop overkomen.

Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Op internet circuleren foto’s hoe tijdens een conferentie in het Japanse Osaka een Dell-laptop in vlammen opging. Het is op zijn minst de derde terugroepactie van Dell in vijf jaar.

De accu’s zitten in laptops die zijn verkocht tussen 1 april 2004 en 18 juli dit jaar. Hoeveel er in Nederland zijn verkocht, wil het bedrijf niet zeggen. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika samen zijn er zo’n 900.000 verkocht.

De batterijen komen van elektronicafabrikant Sony, maar dragen wel het Dell-merk. Analisten verwachten dat de actie 200 miljoen euro zal kosten. Een deel van de schade zal worden betaald door Sony.

Oprichter Michael Dell heeft gezegd dat de terugroepactie de winstcijfers van het bedrijf niet noemenswaardig zal beïnvloeden. Dell zegt Sony als leverancier te behouden.

Op www.dellbatteryprogram.com is te controleren of de accu van uw laptop ontvlambaar is.