De wenkbrauw wordt breder

Bijna herfst, tijd voor nieuwe mode.

In een korte serie onthult nrc.next de trends.

Liz Hurley Foto AP **FILE** Actress and model Elizabeth Hurley poses at the Chopard young actors awards ceremony during the 59th International film festival in Cannes, southern France, on Saturday, May 20, 2006. Hurley stars in new print ads for Jordache, the company that became famous during the 1970s designer-label jeans craze. The first ad will run in national publications beginning in September and will continue through the holiday season.(AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File) Associated Press

’t Is geen makkelijke wereld, de wereld van de wenkbrauw. Laat je alles los en wild groeien, word je uitgemaakt voor onverzorgd. Maar pluk je er teveel van af, dan dreig je al gauw een poppenkop à la Christina Aguilera te krijgen, oftewel een over-tweeze, in visagistentaal.

„Deze herfst wordt de wenkbrauw breder”, vertelt visagist Shmulik van make-upwinkel Shu Uemura in Amsterdam. „Dat hele dunne is uit. Maar hij moet wel een vorm hebben, dus epileren moet je blijven doen.” En daarna met een potlood inkleuren. „Een kleur die bij veel mensen past, is seal brown. Die verkopen wij het meest.” Naast gewone potloden heeft Shu Uemura ook vloeibare potloden en zelfs mascara voor op de wenkbrauwen. „Dat moet je wel een beetje naborstelen.” Anders loop je met klontjes boven je oog.

Wie de beroemdheden volgt in de zoektocht naar de ideale wenkbrauw, kan voor twee kampen kiezen. Jonge sterren gaan nog steeds voor dunne lijntjes, omdat dat ze een heftige look geeft. Zo hard epileren is niet aan te raden, want op een gegeven moment willen je wenkbrauwen niet meer terugkomen, en dan blijf je de rest van je leven met een permanent verbaasde blik rondlopen. Dit schijnt actrice Charlize Theron overkomen te zijn.

De wenkbrauwiconen van nu zijn actrices met een meer ‘natuurlijke’ look: Jennifer Aniston, Nicole Kidman, Jennifer Lopez, Lindsay Lohan. Naast natuurlijk moet het ook ‘vrouwelijk’ zijn, daarom heeft Madonna deze zomer haar hoekige wenkbrauwtjes in een rondere vorm laten plukken.

Wie echte sterrenwenkbrauwen wil, zal daarvoor moeten afreizen naar Londen. Daar zit de wenkbrauwgoeroe van Europa: Shavata. In het warenhuis Harrods heeft zij een Brow Studio, waar ze de wenkbrauwen van haar klantenkring net zo epileert als die van hun favoriete beroemdheid.

Als je niet bij Shavata in behandeling bent, kun je toch haar geweldige uitvinding, de Shavata Eyebrow Shapers, bij Harrods kopen. Voor deze set won zij de New Woman Beauty Award 2006. Het zijn vier paar stickers, in de vorm van de wenkbrauwen van sterren. Liz Hurley bijvoorbeeld (heel dun), Grace Kelly (een populaire wenkbrauw, volgens Shavata, omdat hij zo ‘klassiek’ is) en Brooke Shields (de meest woeste van het setje). Wie een ‘medium wenkbrauw’ wil, kiest voor de Kylie Minogue. Na het opplakken van de stickers epileer je de haartjes die er niet onder zitten. Dan haal je de sticker weer van je gezicht, en tada, celebrity gezichtsbeharing .

    • Aaf Brandt Corstius