De jongste taalstrijd gaat tussen groen en wit

Media en uitgeverijen moeten beslissen of ze het Groene Boekje of het

Witte Boekje volgen.

Het ANP kiest het eerste, veel kranten en bladen het nieuwe alternatief.

Kom bij uitgever Wouter van Oorschot niet aan met de „consequente gekte” van de spellingwijzigingen. Al bij de vorige veranderingen, in 1995, had hij bezwaar tegen de nieuwe regels voor de tussen-n, het koppelteken en het trema. „Ik ben mijn eigen koers gaan varen en heb die veranderingen niet doorgevoerd.” Dat geldt ook voor de wijzigingen in de nieuwe officiële Woordenlijst Nederlandse taal, het Groene Boekje, die deze maand van kracht zijn geworden. Nu wacht hij „met smart” op het Witte Boekje, dat morgen verschijnt. Hij gaat het „in beginsel” volgen.

Bij taaljournalist Ludo Permentier van de Vlaamse krant De Standaard, tevens auteur van de leidraad van het Groene Boekje en bestuurslid van het Genootschap Onze Taal, leidt juist het Witte Boekje tot grote ergernis. „Ik ben ontgoocheld over de kwaliteit ervan”, zegt Permentier. Na een paar uurtjes spitten in het Witte Boekje, dat bij tussen-n-kwesties wel voorkeuren aangeeft, kwam hij „tientallen, zo niet honderden” tegenstrijdigheden tegen. „Er staat bijvoorbeeld ‘muggebult’ naast ‘hondenbeet’. En ze schrijven ‘wolkenloos’ en ‘sterrenloos’ met tussen-n, dat heeft nog nooit iemand geschreven.” Permentier noemt de inconsequenties van het Witte Boekje „veel erger en veel onbegrijpelijker” dan die van het nieuwe Groene Boekje. „Het is broddelwerk.”

Media en uitgeverijen worden nu voor de keuze gesteld: groen of wit? Op 17 december maakten de Volkskrant, NRC Handelsblad en nrc.next, Trouw, diverse opinieweekbladen, de NOS en Planet Internet bekend dat ze de witte spelling zouden volgen. Andere media, waaronder De Telegraaf, het AD en het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), blijven zich aan het Groene Boekje houden.

„Ik ben heel tevreden over de regels van de witte spelling”, zegt Bas van Kleef, eindredacteur van de Volkskrant en initiatiefnemer van het Platform de witte spelling. „Het is vooral plezierig dat de tussen-n in samenstellingen wordt losgelaten.” Redacteuren van zijn krant moeten nog wel worden voorbereid. Van Kleef: „De eindredactie gaat vanaf september cursussen verzorgen. We voeren de witte spelling medio oktober in.”

Chef nieuwsdienst Dick Wijninga van het ANP zegt dat de logica van het nieuwe Groene Boekje „hier en daar moeilijk te vinden” is. „We zaten in een spagaat, er was voor beide mogelijkheden wat te zeggen. Omdat we een algemeen persbureau zijn, vonden we de officiële spelling toch de meest voor de hand liggende optie.”

Permentier en Van Kleef verwachten dat bij de volgende spellingwijziging, in 2015, een nieuwe poging tot één spelling zal worden gedaan. Tenzij in de praktijk het officiële Groene of het alternatieve Witte Boekje al eerder de strijd wint.

pannekoek:pagina 2

    • Derk Walters