Bulgaars paspoort is zeer in trek bij buren

Sofia. Tienduizenden Macedoniërs en Moldaviërs proberen een Bulgaars paspoort te krijgen. Bulgarije wordt, als alles goed gaat, op 1 januari lid van de EU, en dan is het prettig een Bulgaarse pas te hebben. Het document biedt bewegingsvrijheid die de Moldaviërs en de Macedoniërs niet hebben. Het aanvragen van visa voor EU-landen is een ware marteling: het duurt lang, is lastig en een visum kost veel geld. In 2001 vroegen 5.495 staatsburgers uit Macedonië, Moldavië, Rusland, Israël, Oekraïne en Servië het Bulgaarse staatsburgerschap aan. In 2004 waren het er 29.493. Sinds 2001 zijn 20.000 buitenlanders Bulgaar geworden en op een besluit over hun aanvraag wachten ruim 50.000 mensen. Vorig jaar werden 2.425 Macedoniërs en 2.455 Moldaviërs Bulgaars staatsburger.