Britse politie zoekt bewijzen terreurplannen

Een Britse politie-agent bewaakt een afzetting. Gisteren doorzochten antiterreureenheden een stukje bos in High Wycombe, een buurt vijfenveertig kilometer ten westen van Londen. In dit gebied in Buckinghamshire werden de meeste van de arrestaties verricht, die volgden op de verijdelde aanslagen op transatlantische vluchten, vorige week. De politie heeft laten weten, dat het onderzoek in het bos van High Wycombe in ieder geval vandaag nog verder zou gaan. Agenten wilden niet zeggen of ze al iets belangrijks hadden gevonden.

In totaal zitten 23 mensen vast in verband met de verijdelde aanslagen. De verdachten zouden met behulp van vloeibare explosieven tien passagiersvliegtuigen hebben willen opblazen. Een Londense rechtbank heeft gisteren beslist de geheime dienst meer tijd te geven om de verdachten te ondervragen.

High Wycombe is een heuvelachtige voorstad met roodbakstenen huizen. Er wonen vooral autochtone Britten en Pakistanen. De meeste verdachten die vastzitten zijn begin twintig en afkomstig uit midden- en werkende klasse gezinnen. Drie van de verdachten zouden autochtone Britten zijn, die zich op latere leeftijd bekeerden tot de islam.

De Britse krant The Sunday Times meldde eergisteren dat één van de verdachten de Britse leider van terreurnetwerk Al-Qaeda is. De verdachte zou niet alleen betrokken zijn geweest bij de vorige week verijdelde aanslagen, maar ook bij tal van andere terreurcomplotten in de afgelopen jaren. De verdachten zijn de eersten die vastzitten onder de recentelijk ingevoerde, extra strenge antiterrorismewetgeving in Groot-Brittannië. Die geeft de politie de bevoegdheid terreurverdachten tot 28 dagen vast te houden zonder aanklacht.