Boeken over journalistiek

1 News Reporting and Writing van Melvin Mencher.

De lezer wordt meegenomen door bekende en minder bekende verslaggevers die vertellen hoe ze een onderwerp aanpakken en waarom het vervolgens mis gaat (soms gaat het ook wel eens goed.) Waarna de auteur komt met handige tips. Dit boek behandelt alle genres, alle technieken, ja, alles eigenlijk. Ook geschikt om uit voor te dragen, dankzij de vele anekdotes. Nadeel: het kost 74 dollar (bij Amazon).

2 The Associated Press Guide to News Writing van Rene J. Cappon.

Kost bij Amazon nog geen tien dollar (in de Nederlandse boekwinkel vind je dit soort werken helaas niet). En het past makkelijk in de strandtas. Maar reisgenoten zullen u wel vragen waarom u zo serieus kijkt. Want dit wordt aanbevolen als een ‘praktisch handboek’ en het is dus een leerboek. Hoe kies je de juiste woorden, hoe maak je een verhaal leesbaar – inderdaad, het gaat vooral over schrijven. Maar ja, zoals Cappon, eindredacteur bij het grootste persbureau ter wereld, zegt: „Informatie verzamelen alleen is niet genoeg”.

3 The Universal Journalist door David Randall.

Niet te duur, niet te dik en volgens sommigen het beste boek over journalistiek ooit geschreven. Oorspronkelijk bestemd voor beginnende journalisten in post-Sovjet Rusland, waar Randall werkte voor The Moscow Times en door het land trok om workshops te geven. Wie het toen las, dacht: goed dat Randall dit als ontwikkelingswerk wil doceren, maar weten wij in het Westen dit allemaal wel? Dat besefte zijn uitgever ook. Daarom is er nu een Westerse editie. Behandelt alles: van ‘wat is nieuws’ tot onderzoeksjournalistiek en ethiek.

4 Lees vooral nìet: Burning Down My Masters House van Jayson Blair.

De jonge sterverslaggever van The New York Times die veel van zijn verhalen overschreef of verzon. Als hij nou nog vertelde hoe hij dat precies deed…. Maar nee, het boek gaat vooral over zijn cokeverslaving. En dat is voor niet-gebruikers gewoon saai. Bekijk liever de beste site over journalistiek: www.poynter.org

Hans Nijenhuis

    • Hans Nijenhuis