Bende chanteert tv

De Braziliaanse gevangenisbende PCC heeft via een kidnapactie zendtijd bedongen op de nationale televisie. Een verslaggever en een technicus van de goed bekeken tv-zender Globo werden zaterdag ontvoerd. De technicus werd vrijgelaten met een dvd met een boodschap van de PCC. Nadat de zender die zondag uitzond, kwam de journalist gisteren ook vrij.

In de video klaagt een gemaskerd bendelid over de overvolle gevangenissen van São Paulo. Ook eist hij herziening van celstraffen. „Dit was de enige manier om onze boodschap kenbaar te maken aan de samenleving en de overheid.”

De PCC heeft sinds mei driemaal een geweldsgolf ontketent in de deelstaat São Paulo. Justitie, politie en gevangenisautoriteiten, banken en stadbussen waren doelwit van gewapende aanvallen.

De onrust die dit veroorzaakt is een thema geworden van de campagne voor de presidentsverkiezingen, in oktober. Gouverneur van São Paulo was tot begin dit jaar Geraldo Alckmin. Hij is de belangrijkste rivaal van president Lula bij de verkiezingen.

Lula bood al meerdere malen aan het leger in te zetten tegen de PCC. De huidige gouverneur Lembo, partijgenoot van Alckmin, slaat dit aanbod steeds af. Volgens hem wil Lula politieke munt uit het geweld slaan. Met zijn aanbod zou Lula de leiderschapskwaliteiten van Alckmin in São Paulo met terugwerkende kracht in twijfel willen trekken. (AP, AFP)